Ako razmišljate o raskidu (1)

Kada se priča o raskidu, uglavnom to bude varijanta u kojoj ste vi ostavljeni. Međutim, boli i kada ste vi ti koji prekidaju vezu, boli i kada ostavljate – a opet, nekada je neophodno raskinuti kako ne biste bili povređeni više nego što će vas kraj veze boleti. Mnogi su razlozi koji mogu navesti na razmišljanje o raskidu; neki od njih su i dobar razlog za raskid, a neki baš i nisu.
Da li ste zlostavljani u vezi? Želite li da raskinete jer se u vezi osećate loše? Dečko ili devojka vas vređaju, omalovažavaju, ismevaju? Da li vas i fizički povređuju? Da li vas prisiljavaju (fizički ili emotivnim ucenama) na seks, iako ga vi ne želite? Ako je odgovor na bilo koje navedeno pitanje potvrdan, ako se zbog bilo kog od navedenih razloga osećate loše u vezi, raskid definitivno deluje kao zdrava opcija. U ljubavnoj vezi ne treba da se osećate maltretirano ni na koji način.
Da li vam veza na neki način loše utiče na život? Da li se zbog veze, odjednom, stalno svađate s roditeljima, ili odbacujete sve prijatelje i sve osobe s kojima ste prethodno bili bliski? Da li vas dečko ili devojka nagovaraju da odbacite sve osobe s kojima ste bili bliski, pod izgovorom da vam ne treba niko više sad kad imate njih? Pod uticajem dečka ili devojke počeli ste, i to u velikim količinama, da konsumirate alkohol ili bilo koju drogu? Ili, pristali ste na seks za koji se ne osećate spremno, pristali ste čak i na seks bez odgovarajuće zaštite? Ukoliko vam nešto od ovoga zvuči poznato, veza u kojoj ste je destruktivna i preti da vam, pre ili kasnije, upropasti život, ili ga bar u velikoj meri pogorša – što prava ljubavna veza ne bi trebalo da učini. Destruktivne veze je najbolje izbegavati, a ako ste već u njima, treba ih prekinuti.
Još jedan čest razlog za razmišljanje o raskidu jeste ako se zabrinete za sopstveni imidž. Zbog nečega pomislite da vas vaš dečko ili devojka ne zaslužuju, najčešće zbog toga što vaše društvo smatra da taj momak ili devojka nisu dovoljno „kul“. Recimo, zbog načina na koji se oblače, muzike koju slušaju, filmova koje vole… Ako je strah od toga da će vam voljena osoba pokvariti imidž razlog zbog koga razmišljate o raskidu, trebalo bi da razmislite još malo – ovog puta o tome šta je ono što vam je stvarno važno u životu. Da li je vaš imidž i to da vaše društvo smatra da ste „kul“ ono što vam je najbitnije? Ili vam je ipak važnije da ste s osobom u koju ste zaljubljeni i s kojom vam je lepo? Izbor je vaš.
Sutra pročitajte o još nekim čestim razlozima za razmišljanje o raskidu, kao i o tome koliko su ti razlozi (uopšteno govoreći, pošto je krajnja odluka svakako na vama) dobri.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.