najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

“Vlažni” snovi

Pre ili kasnije, svakom momku se to desi, i s vremena na vreme, dešava se i dalje: “oni” snovi, ili “vlažni snovi”. Mnogim momcima je zbog toga jako neprijatno, ali u principu svi nauče da je to potpuno normalna stvar koja će im se povremeno dešavati.

Za one koji još uvek ne znaju o čemu se radi: “vlažni snovi” su snovi tokom kojih momci ejakuliraju. I onda ujutru zateknu fleku na posteljini. Ukoliko ih ejakulacija probudi, setiće se i šta su sanjali; ako ih ne probudi, sasvim je moguće da se sna uopšte ne sećaju. Dovoljno je neprijatno probuditi se i zateći fleku na posteljini (pomalo podseti na incidente s mokrenjem u krevet, nešto od čega je svakog blam), teško je reći da li je gore kad još i ne znate o čemu se radi jer vam je prvi put, a ni sna se ne sećate, ili je gore ako se sećate sna koji je, možda, bio krajnje uvrnut. Neka vas snovi ne zabrinu, njih ne treba bukvalno shvatati. To što ste, recimo, sanjali seksualni odnos sa svojom nastavnicom, ili sa svojim ortakom ili rođakom, ili već s nekom osobom s kojom u budnom stanju i pri čistoj svesti ne biste želeli takav odnos (plus, verovatno, još uvek niste ni imali seks ni sa kim) vrlo često znači nešto što veze sa seksom nema, na primer da se zbog nečega divite toj osobi.

Kao što smo rekli, “vlažni snovi” su potpuno normalna pojava. Prosečan tinejdžer imaće četiri erekcije u toku noćnog spavanja; u proseku, “vlažan san” dođe otprilike jednom u tri nedelje (ovo je samo neka srednja vrednost, može da vam dođe i znatno češće ili znatno ređe, i da je sve i dalje normalno). Oko 13% tinejdžera svoju prvu ejakulaciju doživi baš od “vlažnog sna” (većina je doživi od samozadovoljavanja). “Vlažni snovi” su češći vikendom nego u toku radne nedelje, jer se u toku vikenda duže spava, pa su i REM faze spavanja (u toku njih se sanja) duže.

Postoji li način da sprečite “vlažne snove”? U principu, nema razloga da ih sprečavate, jer se radi o potpuno normalnoj stvari, ničemu nezdravom. Jeste, blam vas je kad vaša majka vidi fleke te vrste kad pere veš – taj deo možete da rešite tako što ćete posteljinu oprati sami, majka vam neće zameriti što joj pomažete – ali ona je odrasla žena i odlično zna da je to sasvim normalna stvar. Ipak biste da nekako sprečite da dođe do tih fleka? Nema stopostotne garancije, ali su mnogi otkrili da se neće “isprazniti” u toku sna ako se prethodno samozadovoljavaju (još jedna od onih normalnih stvari koje svi rade, ali ih je blam da pričaju o tome).

Imaju li i devojke takve snove? Pa, iz očiglednih razloga nemaju one koji bi im ostavili fleke te vrste na posteljini, ali ako se pitate da li i devojke imaju snove seksualne prirode, da, imaju ih. Teško je reći koliko često ih imaju, jer se, baš kao i dečaci, u najvećem broju slučajeva ne sećaju tih snova, a nema “inkriminišućih dokaza”, ali najverovatnije sanjaju o “onim stvarima” podjednako često kao i momci.

1 komentar
  1. Aleksa Vučković

    Pričao sam sa ortacima o vlažnim snovima, pola njih su mi rekli da su ih već imali. Čak su mi rekli da se to dobija od 11. godina, a da posle toga može da se ispostavi da imaš neku polnu bolest. Imam 12 godina, a još nisam imao vlažne snove. Da li je sa mnom sve u redu?

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike