Ako razmišljate o seksu (1)

Često se može čuti da seks nije i ne treba da bude tabu tema, da o tome treba pričati i biti informisan pre nego što se upustite u seksualne odnose, a opet, ljudi se i dalje osećaju nelagodno kad se o seksu priča. Ukoliko i vi razmišljate o seksu, evo nekoliko osnovnih stvari kojih bi svako ko želi da vodi ljubav trebalo da bude svestan.
Svi to rade, pa moram i ja! Ne, ne rade to svi. Mnogi pričaju da to rade ili da su to uradili, mnogi se time hvale, ali vi ne možete znati koliko toga je tačno – i autor ovog članka može da tvrdi da je zapravo Britni Spirs, što ne znači da je ta tvrdnja istinita. A čak i da je tačno da svi to rade, to ne znači da morate i vi, ukoliko se za to još uvek ne osećate spremnim, ili ako niste s osobom s kojom želite to da uradite. Znate ono što majke nekad pitaju decu, kada bi svi njihovi prijatelji skočili u provaliju, da li bi i oni to učinili? Nije da seks poredimo sa skakanjem u ambis, ali šta drugi rade njihova je stvar – vi ne morate da ih imitirate. Budite svoji.
Bezbednost pre svega! Da, da, hiljadu puta vam je to rečeno – nedovoljno često, ako je suditi po tome koliko mladih (a i onih starijih, koji bi morali da znaju bolje) dobije neku polno prenosivu bolest, ili začne dete a da ga ne želi. Jeste da je teško misliti na bezbedan seks onda kad vas uhvate emocije i kad mislite samo na to da vodite ljubav, ali ako ćete imati intimne odnose, treba da budete i dovoljno odgovorni za njih. Šta to konkretno znači?
Bezbedan seks znači onaj u kome ograničavate razmenu telesnih tečnosti između svog tela i tela vašeg dečka ili devojke, na način koji smanjuje verovatnoću da dođe do neželjene trudnoće i/ili polno prenosivih bolesti. U to spada: otvoren razgovor o svom prethodnom seksualnom životu s dečkom ili devojkom; test na seksualno prenosive bolesti pre nego što se upustite u seksualne odnose (neke od ovih bolesti prenose se i na drugačije načine, ne samo seksom, pa je testiranje dobra ideja čak i ako ste oboje nevini); upotreba kondoma svaki put kad imate seksualne odnose bilo koje vrste (to znači i oralni i analni seks – da ne bude zabune, ne promovišemo ovde nijedan tip seksa posebno, samo govorimo o bezbednosti); upotreba kondoma čak i ako se na neki drugi način štitite od neželjene trudnoće, jer ti drugi načini ne štite i od polno prenosivih bolesti; izbegavanje seksa ukoliko se osećate nedovoljno spremno ili nelagodno (inače rizikujete i emotivne i fizičke povrede).

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.