Ako trpite zlostavljanje

Kada se pomene zlostavljanje ili maltretiranje, najčešće se pomisli na momka koji maltretira devojku (ne mora da bude u vezi s njom, može da bude jednostavno neki tamo tip koji maltretira devojku jer može, jer je ona fizički slabija od njega).

Ipak, pojam zlostavljanja odnosi se na bilo koji oblik maltretiranja, bilo gde i od bilo čije strane – može vas maltretirati neko na ulici, ali i u školi (nastavnici, drugi đaci, neko sa strane), mogu vas maltretirati komšije, prijatelji (koji vam to zapravo nisu), u izuzetno ružnim slučajevima čak i vaši rođaci ili vaša sopstvena porodica. Maltretiranje može biti fizičko, ali može biti i samo psihičko – pretnje, ucene, emotivne ucene (izjave tipa neće vas voleti ako ne učinite to i to, uvek se oni trude, a vi ste sebični i nećete ništa da pružite…). Za svaki oblik maltretiranja, ko god da ga vrši i gde god da ga vrši, važi jedno: niste dužni da ga trpite. Niko nema prava da vas maltretira ni zbog čega i vaše je puno pravo da odbijete da budete žrtva.

Naravno, ovo i te kako ume da bude mnogo lakše reći nego ostvariti. Često se bojite onoga ko vas maltretira. Nekada je to strah od fizičkog nasilja, nekada je to strah od toga da ćete biti emotivno povređeni, napušteni, da ćete ostati sasvim sami. Taj strah uopšte nije lako savladati. Ipak, probajte! Najgore je da samo ćutite i trpite, jer tako maltretiranje, ma čemu se vi nadali, neće nikad prestati.

Ako je situacija suviše zastrašujuća, ne oklevajte da potražite pomoć. Nije nikakva sramota ako se nekoga ili nečega bojite; nije nikakva sramota da osobu kojoj verujete zamolite da vam pomogne. Pomoć možete potražiti, za početak, od drugarice ili od prijatelja. Ako je problem prekrupan da bi samo vaši vršnjaci mogli da vam pomognu, ne oklevajte da pomoć tražite i dalje, od starijih – od nastavnika u školi, od psihologa ili pedagoga, od rođaka kojima verujete, od članova svoje porodice. Pomoć uvek imate pravo da tražite i od socijalne službe ili policije, a možete se javiti i na SOS telefon – tome služi – i 24 časa dnevno „s druge strane žice“ naći ćete nekoga ko će vas saslušati i reći vam šta da radite i kako da se izborite s problemom.

Bitno je da zapamtite: ko god da vas zlostavlja i na koji god način to da čini, niti morate niti treba to da trpite. Ako sami ne možete da izađete s tim na kraj, potražite pomoć – ostanite dovoljno uporni i pre ili kasnije uspećete da rešite problem.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.