Ako želite lepu kosu, zaboravite na…

Lepa, privlačna kosa je nešto što i momci i devojke žele – a u pubertetu vam kosa može praviti čak i više problema nego u ranijim ili kasnijim godinama. „Divljanje“ hormona može izazvati pojačano mašćenje kose, nekad čak u toj meri da vam ni pranje kose dvaput dnevno ne pomaže dovoljno. Ipak, nije ni ovakva situacija nerešiva. Čuli ste da ljubav i zdravlje na usta ulaze? To važi i za lepotu, pa i za lepotu kose.

Da bi vam kosa bila lepa, neophodna je zdrava i uravnotežena ishrana. To znači puno voća i povrća (na kosu naročito povoljno utiču koštunjavo i bobičasto voće). Pošto se kosa najvećim delom sastoji od proteina, proteini su neophodni u vašoj ishrani – meso, riba, sir, jaja (jaja sadrže i sumpor, još jedan izuzetno važan „sastojak“ vaše kose). Morski plodovi, badem, orasi, jogurt, kiselo mleko, kefir, sve će vam to ulepšati kosu. Takođe, neophodno je i da dovoljno spavate – premaranje dovodi do pojačanog opadanja kose. Vežbanje će vam poboljšati cirkulaciju, što se odnosi i na cirkulaciju kože glave, a poboljšana cirkulacija znači i poboljšan dotok kiseonika i hranljivih materija u koren kose.

Postoje i namirnice koje apsolutno morate izbegavati ako želite lepu i blistavu kosu (ovo se nekima od vas neće dopasti). U te namirnice spada hrana pržena na ulju ili masti, hrana iz konzervi, prezačinjena (ljuta ili slana) hrana. Hamburgeri, hot-dog, burek, peciva, piroške, krofne, sve to onemogućava razmenu materija, što vam poružnjuje kosu.

Za kraj, evo i veoma lakog metoda da utvrdite da li jedete toliko masne hrane da se to negativno odražava na izgled vaše kose. Zamolite nekog da vam pažljivo pogleda koren kose ili to sami učinite uz pomoć dva ogledala. Ako vam se kosa brže masti, koža glave vam sija, čak se javio i blag (ili ne baš toliko blag) svrab glave – sasvim je sigurno da ste uneli previše masti u organizam. Znamo da to kako ćete se hraniti ne zavisi samo od vas, ali pokušajte da vam makar jedan dan u nedelji bude bez unošenja ikakvih masti u organizam, i trebalo bi da vidite povoljne rezultate u vidu prolepšane kose.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.