Auditivni tip – za lakše učenje

O učenju se često daju mnogi saveti, a jedan od njih je i da se u knjizi podvlače bitne stvari. Međutim, ako ste auditivni (zvučni) tip, vama to podvlačenje neće značiti ama baš ništa, biće vam bezvezno žvrljkanje. Pomoći će vam neke druge stvari, one koje imaju veze sa zvukom.
Kako znati da li ste zvučni tip (osoba koja najlakše razume, pamti i uči preko zvuka), i ako jeste, kako da učenje prilagodite tome? Zvučni tip može da se prepozna u sledećim osobinama (ne mora nužno u svakoj): volite da čitate naglas; ne smeta vam usmeno odgovaranje pred celim odeljenjem; kad se nečeg prisećate, najpre se sećate kako je to zvučalo (čak i ako lekciju niste čitali naglas, prilikom prisećanja zamišljaćete kako bi zvučalo da jeste, ili da ju je neko izgovarao, ili ćete se prisećati kako ju je nastavnik izgovarao); dobro pamtite imena; dobri ste u objašnjavanju; volite da čitate referate pred odeljenjem; obožavate muziku; primećujete filmsku muziku i zvučne efekte; dobro vam idu gramatika i strani jezici; sporo čitate; lako pratite usmena uputstva; teško vam je da dugo ćutite; dopada vam se da recitujete i da glumite; odgovara vam da učite s još nekim i da razgovarate o naučenom.
Ako ste se prepoznali u ovom tipu, evo šta će vam pomoći da lakše učite. Obavezno pažljivo slušajte nastavnika (to je i inače preporučljivo, ali naročito za vas), učite naglas, ponavljajte naučeno naglas i zatvorenih očiju, koristite asocijacije da biste upamtili podatke i rečenice, gledajte naučne i istorijske emisije i pažljivo slušajte sve što se u njima priča, učite u grupi i diskutujte o lekciji, snimite lekciju (zvučni snimak) pa je puštajte sebi.
Vašem tipu je najteže kad dobije već otkucan test i treba da napiše odgovore – tu pomaže, ako ne smete naglas da pročitate pitanja sebi, da zamislite kako bi zvučala (može i kako bi zvučala kada bi ih izgovarala vaša omiljena filmska ili muzička zvezda). Dobro vam ide usmeno odgovaranje, a nemate problem ni s pismenim testom (kontrolnim) na kome su vam pitanja izdiktirana.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.