U trendu

Bafi vampiroistrebljivačica

Volite tinejdžerske serije… Ne volite tinejdžerske serije, jer hoćete da pokažete da ste zreli i gledate „stvari za odrasle“… Ukoliko se osećate krivim (po principu guilty pleasure) zato što gledate „Bafi, ubicu vampira“, možda će vas utešiti da znate da se na ovu seriju „loži“ i priličan broj odraslih. Šta ćete, vampiri su uvek popularni, a ako je prisutna i zgodna devojka (kao Sara Mišel Gelar, koja tumači naslovnu ulogu), eto još većeg uživanja – i razloga da seriju gledaju i dečaci i devojke, svako iz svojih pobuda.

Možda spadate među one koji razmišljaju da počnu da prate seriju kad je već tako popularna, ali se bojite da nećete pohvatati konce? Ne brinite, hoćete; serija je napravljena jednostavno, ne morate biti Ajnštajn da biste razumeli šta se dešava. Ukratko, radi se o sledećem: Bafi (Uzgred budi rečeno, možete li da zamislite roditelje koji svoje čedo nazovu Bafi?) je naizgled obična devojka (tinejdžerka) sa sasvim normalnim željama – da se dobro zabavlja, da „uživa u svemu u čemu uživaju mladi“, da bude popularna u školi i, po mogućnosti, cheerleader-sica. Međutim, otkriva da nije obična devojka, već je predodređena da se bori sa vampirima (kojih ima više nego što biste mogli da poverujete) i da je izuzetno talentovana za to. Za borbu je obučava njen mentor Merik, a pomažu joj prijatelji Vilou, Gila, Ksander, Ani, Tare i sestre Don. Dobija i krajnje neočekivanu pomoć – tajanstvenu ličnost koja sebe naziva Ejndžel i ponaša se poput njenog ličnog anđela zaštitnika, da bi se Bafi zaljubila u njega – i otkrila da je njen dragi zapravo vampir, ali dobar, i da mrzi vampire koliko i ona. Oprez: serija je zarazna, a svaka epizoda nije priča za sebe, već su povezane. Premda se konci brzo hvataju, jednom kad počnete da gledate, želećete da znate šta se dalje desilo.

Zvuči vam luckasto i pitate se zbog čega je serija toliko popularna i cenjena (dve epizode bile su nominovane za prestižnu nagradu Emi)? Za početak, Sara Mišel Gelar izgleda dovoljno dobro da bi privukla pažnju mnogih (inače, ova glumica se i van serije sasvim dobro snašla – postala je portparol poznate američke kozmetičke kompanije „Maybelline“); pored izgleda kao dobrog aduta, ova devojka nije nimalo pasivna niti čeka da bude spasena, već se bori, i to veoma uspešno, pobeđujući i muškarce, što joj obezbeđuje popularnost među ženskom publikom. Ova serija na zabavan način promoviše aktivan život, prijateljstvo, kao i ideju da tinejdžeri nisu samo „klinci“, već osobe savršeno sposobne da se bore sa zlom u svetu – a da pri tom nisu starmali, već ostaju tinejdžeri. Konačno, u seriji nema ničeg komplikovanog, ni bilo kakvog intelektualnog izazova (takva vrsta izazova bi ionako bila zabavna samo prilično maloj manjini): seriju može da prati bukvalno bilo ko.

Zabavite se!

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.