Zaljubljena u kuma

Zaljubili ste se, i to jako, u osobu s kojom se fenomenalno slažete, s kojom vam je uvek lepo. Zvuči super, zar ne? Samo, postoji mali problem – ta osoba je vaš kum ili vaša kuma. Za početak, teško vam je da se makar poverite nekome – a kamoli da toj osobi priznate svoja osećanja. Niste čak ni sigurni imaju li devojku ili dečka, mada, čak i ako ih nemaju, nedoumica i dalje ostaje.

S jedne strane, kumstvo nije zaista krvna veza. Ako biste bili u ljubavnoj vezi s kumom, to ne bi stvarno bio incest. Da se jednog dana venčate i imate decu, ta deca ne bi bila u nimalo većoj opasnosti da naslede neku bolest nego deca bilo kog „normalnog“ para. A vi ste stvarno zaljubljeni i stvarno želite da budete s kumom.

S druge strane, mada kumstvo nije zaista krvna veza, u našoj sredini je institucija kumstva i dalje veoma jaka. Genetika kaže jedno, ali za vaše porodice vas dvoje ste kao brat i sestra – ne samo za vaše porodice već za sve koji vas znaju. Ako biste pokušali da budete u vezi, imali biste jako mnogo problema. Nisu baš neke šanse da bi vaše porodice prihvatile vašu vezu; verovatnije je da bi vam izričito zabranili da se viđate.

Međutim, vi ste baš zaljubljeni! U redu, zamislite sledeću situaciju: uprkos svim protestima svojih porodica, vas dvoje ipak budete u vezi, ili budete u tajnoj vezi – koja će se kad-tad sigurno otkriti, jer takve tajne nikad ne ostanu večito tajne. Oboje imate „buru u kući“, ali istrajete. Onda vaša veza ne uspe, kao što najveći broj tinejdžerskih veza ne uspe. Posvađali ste se sa sopstvenim porodicama zbog veze koja na kraju ipak nije uspela. Pošto ste kumovi, i nakon okončanja veze viđaćete se na porodičnim okupljanjima, pred očima svih. Biće vam jako neprijatno – i vama i svima ostalima.

Ne kažemo da bi vaša veza bila zločin. Tehnički gledano, zaista ne bi bila ni incest, ali bi vam svakako donela jako mnogo neprijatnosti – a zajednička sreća bila bi veoma neizvesna. Možda bi ipak bilo bolje da malo više pogledate oko sebe. Pre ili kasnije sigurno ćete naći neku simpatičnu osobu s kojom biste voleli da budete, a s kojom vam veza ne bi pokvarila odnose s porodicom na dugo vreme.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.