U trendu

Bez dimne zavese

Čuli ste to milion puta, čućete ponovo: pušenje je ono najgore što možete učiniti svom telu, prosto i jednostavno. Zastrašujući je statistički podatak po kome oko 3.000 tinejdžera u svetu dnevno (!) zapale prvu cigaretu iako znaju koliko je to loše za njih.

Mnogi tinejdžeri kažu da su počeli sa pušenjem da bi se uklopili u društvo starijih – pušača, iako im oni nikada nisu rekli da bi trebalo da zapale, niti da je to baš kul. Naprosto, u takvim situacijama cigareta vam izgleda kao nešto što se podrazumeva. Prijatelji ne služe za to! Drugi mogući uzrok je emotivna veza sa pušačem.

Pušačka zavisnost je poput začaranog kruga. Počnete iz ovakvih ili sličnih razloga, a s vremenom tu naviku prenosite na svoje prijatelje nepušače. Od žrtve postajete neko ko širi loš uticaj.

Cigarete stvaraju ekstremnu zavisnost. To će vam priznati svaki pušač. Verujte, oni bi i te kako želeli da se oslobode tog poroka – pa zbog čega biste onda uopšte i počinjali?

Oni koji su uspeli da se izbore sa ovom zavisnošću rukovođeni su različitim razlozima. Najčešće su u pitanju vrlo ozbiljni zdravstveni problemi. Prekinite da ne biste umrli od raka. Prekinite zbog toga što želite da osnujete porodicu jednog dana. Sigurno ne planirate da umrete mladi, kada vaša deca budu imala, recimo, osam godina. Shvatite da posle bolesti koje su direktna posledica dugogodišnjeg pušačkog staža sledi najbolnija moguća smrt. Zapravo, više ljudi umire od bolesti prouzrokovanih pušenjem nego od alkohola, side ili posledica saobraćajnih nesreća.

Ako vam sve to ne zvuči dovoljno ubedljivo, pozabavimo se propratnim vizuelnim efektima. Nikotin će vaše zube upropastiti do te mere da vam nikakve paste za izbeljivanje zuba neće pomoći. Koža poprima bolesnožutu boju, a lice bore izazvane grimasama tipičnim za pušače. Tu su i neprijatan dah, manje izraženo čulo ukusa itd. Najnovije studije kanadskih naučnika pokazuju da cigarete (ili drugi način konzumiranja duvana) može biti mnogo rizičniji za žene nego što pretpostavljamo. Kod tinejdžerki koje puše veći je rizik od pojave raka dojke – čak i ako prestanu u ranim dvadesetim.

Ukoliko pokušavate da ostavite cigarete, upražnjavajte aktivnosti koje će vas zaokupiti. Sport je najbolji način da ostavite cigarete. Jednostavno, pušenje i fizička aktivnost ne idu zajedno, jer cigarete smanjuju kapacitet pluća, što se odražava na disanje. Sportisti moraju biti u tip-top formi, a cigarete ih sabotiraju u igri. Ukoliko pušite, samo ćete zadihano huktati nasred terena.

Ako ne pušite – nemojte počinjati. Ukoliko ste počeli, što pre prestanite, makar i uz stručnu pomoć.

P. S. Ovaj tekst je namenjen vama koji još niste zapalili prvu cigaretu. Pušači vrlo dobro znaju u šta su se uvalili…

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.