Bez isključivanja!

Razne mobilne napravice umeju da budu super, naročito mobilne muzičke spravice – ko još ne voli muziku? Super je muzički stub koji imate kod kuće ili kompjuter preko koga slušate muziku, ali i one male naprave za slušanje muzike su fenomenalne – možete ih nositi bilo gde, bilo kada, i uvek i svuda uživati u omiljenoj muzici. Kad god vam se to dopada, možete se isključiti iz svog okruženja i uživati u super zvucima. Samo… Tu postoji jedan problem.
Problem je što nije uvek dobra ideja isključiti se iz okruženja. Nekad je to i jako loša ideja. Slušati muziku na času može da bude problematično – time možete uvrediti nastavnika, jer će pomisliti (i, moguće, biti u potpunosti u pravu) da uopšte ne obraćate pažnju na to šta se dešava na času. Može se desiti i da nastavnik odluči da treba da pred celim razredom demonstrirate svoje odlično poznavanje tog predmeta, pošto vam, je li, nije potrebno da slušate predavanje ili drugove dok odgovaraju. To još uvek nije najgore što može da vam se desi kada se na taj način isključite.
Mnogo je opasnije na ulici. Čak i kada mislite da obraćate dovoljno pažnje na ono što se dešava oko vas, dok slušate muziku, znatno je veća verovatnoća da nećete primetiti crveno svetlo na semaforu, vozilo koje ide pravo na vas (može i da se desi da uopšte ne čujete signal kojim vas vozač upozorava da se sklonite s puta), a izuzetno je verovatno da uopšte nećete konstatovati prisustvo nekoga ko vas prati i kome ćete biti laka žrtva.
Šta učiniti? Odreći se muzike? Dok ste na ulici, to bi bila dobra ideja. Možda vam izgleda "kul" stalno slušati muziku i slušati samo odabrane zvuke, one koji vam se dopadaju – ali nije nimalo "kul" zbog toga završiti u bolnici. Ako ipak ne možete bez svojih mobilnih muzičkih napravica, makar pustite muziku tiho i stavite samo jednu slušalicu u uvo – i srećno!

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.