Bez „nabijanja na nos“

Kada se takmičite s nekim ili se s nekim raspravljate o tome ko je u pravu, nekada dobijete, a nekada izgubite. I jedno i drugo je u redu – ono što nervira mogu da budu oni koji ne umeju da gube, ili, nekad, oni koji postaju užasno napadni i dosadni kad pobede.
Recimo, s prijateljem ste igrali neku borilačku igru na kompjuteru. Zabavna igra, lepo ste se zabavili, dobro je bilo. Taj prijatelj je pobedio. U redu, nemate ništa protiv, nekad vi pobedite, nekad on, glavno je da vam bude zanimljivo. Ono što vam smeta u celoj stvari jeste to što taj prijatelj ne prestaje da vam "nabija na nos" da vas je pobedio.
Koristi svaki izgovor da bi to spomenuo. Neko ga za nešto pohvali, on kaže naravno da mu je to uspelo, eto, i vas je pobedio u igri. Počne priča o borilačkim veštinama, on kaže da vas je pobedio u toj igri. Krene priča o borilačkim igrama ili bilo kakvim igrama, on mora da kaže da vas je pobedio. Odbije vas devojka kojoj ste prišli – pa da, vi ste gubitnik, njega, koji vas je pobedio, sigurno ne bi odbila (mudro se čuva toga da joj zaista priđe). I tako redom.
To može da vam bude zaista dobar prijatelj, ali, eto, ima tu nezgodnu osobinu s kojom vi ne znate šta ćete. Da ga zamolite da prestane, pa, možda će tako učiniti, ali je verovatnije da neće, jer mu je očigledno potrebno da pokušava sebe na taj način da uzdigne, plus bi mogao da vam kaže da ste preosetljivi, kao curica, seka-persa…
Može da pomogne ako se, svaki put kad on tako postupi, nasmejete na sopstveni račun. Iskarikirate celu situaciju i sve okrenete na šalu. Na taj način skrećete pažnju na sebe, postajete "glavna zvezda", i od svog "poraza" pravite pobedu. Njemu to nimalo ne ide u prilog – on vas je pobedio, a vi ste od toga napravili pobedu za sebe? – pa bi vremenom mogao da prestane.
Ukoliko to ne pomogne, možete pokušati i da se distancirate od tog prijatelja, da se družite sa nekim drugim, ko nema običaj da vam to što vas je u nečemu pobedio "nabija na nos". Možda ga to "trgne", pa prestane tako da se ponaša; ili će naći nekog drugog na čiji će se račun smejati, a vas će ostaviti na miru.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.