U trendu

Bezbednost prilikom korišćenja Interneta

Internet može da bude super, ali nije uvek bezbedan – osećajući se ušuškano u svojoj sobi dok surfujete Internetom, lako je zaboraviti da ste zapravo u potencijalnom kontaktu s velikim brojem ljudi, i to onih koje uopšte ne poznajete niti znate kakvi su.
Ovo ne znači da je Internet nekakvo čudovište niti da ga morate izbegavati, samo se treba potruditi da ostanete onoliko bezbedni koliko je to moguće. Možete da četujete i zabavljate se koliko god hoćete – neka super prijateljstva, pa i jako lepe ljubavi, počele su upravo upoznavanjem putem Interneta – samo poštujte osnovna pravila bezbednosti. Koja?
Nemojte odavati lične podatke onima koje, bukvalno, u životu niste videli. To znači da ne treba birati Internet nadimak iz koga bi se moglo pogoditi vaše pravo ime, adresa, godine, niti bi bilo kome trebalo davati vašu mejl adresu, fizičku adresu ili broj telefona. Ni eksplicitno ni kroz nagoveštaje nemojte odavati svoje pravo ime niti adresu; ne pokazujte svoje fotografije (ni „obične“, a još manje one na kojima ste obnaženi ili nagi) onima koje ne znate.
Dobra je ideja i da ne tračarite o nekome koga poznajete – nemate način da znate ko bi to mogao da pročita. Treba li uopšte spominjati da se ne treba upuštati u sajber-seks, naročito ne s nepoznatima? Isto tako, ne upotrebljavajte kameru kao deo komunikacije s nepoznatima. I ne podležite nikakvom pritisku preko Interneta – jednostavno se izlogujte.
Ukoliko ste upoznali nekoga ko vam se čini zaista „kul“ i želite tu osobu da upoznate i u stvarnom životu, može, samo se u to upoznavanje nemojte upuštati sami. Povedite nekog sa sobom, ili čak i dve-tri osobe, i obavestite roditelje kud idete i kojim povodom. Nemojte se stideti da tako postupite, vrlo je verovatno da će i ta osoba, ukoliko ima imalo mozga, uraditi isto. Takav postupak će oterati one koji bi hteli da vam učine nažao, a oni koji stvarno hoće samo da se druže s vama neće zbog toga pobeći – biće im jasno da se ponašate kao normalna inteligentna osoba.
Uživajte u Internetu!

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.