Body Modification – šta je to?

Mnogi ljudi, naročito mlađi, žele da se razlikuju od drugih, da po nečemu budu jedinstveni; da budu sigurni da će, i usred najveće gomile, biti po nečemu primećeni. Neki se oblače drugačije, ili nose neobične frizure, ili farbaju kosu u neobične boje; pirsinzi i tetovaže takođe vas mogu učiniti različitim i upadljivijim (ukoliko želite takvu vrstu upadljivosti). Nekima ni sve to nije dovoljno, pa idu i korak (mnogo koraka, zapravo) dalje i opredeljuju se za body modification, ili modifikaciju tela. To, bar za sada, nećete videti na svojim omiljenim zvezdama, a nećete videti ni u ovoj državi pošto se body modification kod nas ne radi. Zasad se radi samo u Americi i spada u underground trendove. O čemu se ovde zapravo radi?

Ovaj trend smatra se kontroverznim i krajnje varvarskim, ali ima svoje pristalice. Te pristalice podnose, skoro uvek bez anestezije, opekotine prouzrokovane iglom usijanom na dve hiljade stepeni (dobro ste pročitali!) – to se naziva branding i ostavlja prilične ožiljke, ili rezove hirurškim nožem (to se naziva cutting), koji ostavljaju telo trajno modifikovanim. Jedan primer cutting-a možete videti na slici – jezik presečen napola da bi izgledao kao zmijski. Ugrađuju se i mali metalni komadi pod kožu – komadi koji se naziru pod kožom.

Većina Amerikanaca zgražava se nad ovim trendom (verujemo da ne treba ni da spominjemo koliko je sve to rizično i opasno po zdravlje, kao ni sve komplikacije koje mogu nastati); u nekoliko američkih država pokušalo se sa zakonom koji bi neke oblike cutting-a proglasio sakaćenjem i kao takvim nezakonitim (recimo, sečenje jezika tako da liči na zmijski), ali zasad nijedan takav zakon nije donesen. Pristalice ovog trenda smatraju da se takvim zakonom ništa ne bi dobilo, osim što bi oni koji žele da se na ovakav način modifikuju to radili „na crno“, što znači – u lošijim uslovima i kod manje stručnih osoba.

Želja da se bude drugačiji – jedinstven – jeste razumljiva; ipak, teško je složiti se sa baš svim što ljudi sebi rade ne bi li se razlikovali od drugih.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.