U trendu

Bubuljice nakon brijanja pazuha

Jedna od karakteristika puberteta je i pojačan rast malja, kao i pojava malja tamo gde ih ranije nije bilo. Za malje ispod pazuha smatra se da je najbolje ukloniti ih, i iz higijenskih i iz estetskih razloga, ali nekada se nakon brijanja pazuha pojave crvene bubuljice s kojima ne znate šta ćete.
Treba li da odustanete od brijanja pazuha? Da li je uzrok problema to što nešto pogrešno radite? Šta učiniti da tih ružnih bubuljica i fleka ne bude? Svakakva pitanja vam se roje po glavi, a nije uvek jednostavno doći do odgovora.
Uzrok ovih ružnih bubuljica i/ili fleka može da bude različit. Možda se radi o uraslim dlačicama (mada se to retko dešava prilikom brijanja, pošto tada uklanjate dlaku samo iznad površine kože – urasle dlačice će se pre pojaviti ako na neki način čupate dlačice), može da se radi o nekoj infekciji, a može da bude u pitanju i alergija na dezodorans ili sapun koji koristite.
Šta učiniti? Bitno je da uvek koristite čist žilet (nipošto nemojte da koristite tuđ!), kao i specijalnu kremu za brijanje. Neophodno je i da svakodnevno održavate higijenu pazušnih jama tako što ćete ih prati sapunom ili nekim gelom za tuširanje.
Možete isprobati da li ste alergični na nešto što koristite tako što ćete to sredstvo (dezodorans, sapun, penu za brijanje) naneti na deo nadlanice i sačekati 24 sata. Ako se pojavi reakcija, prestanite da koristite taj proizvod i nađite neki na koji niste alergični. Ukoliko reakcije (crvenilo, osip, svrab, peckanje…) nema, znači da nije problem u alergiji.
Ništa od ovoga što smo naveli nije vam pomoglo i bubuljice i/ili fleke vam se i dalje pojavljuju? U tom slučaju najbolje je da se obratite lekaru, koji će utvrditi šta je uzrok problema i reći vam šta treba da radite.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.