Buce i pubertet

Kroz pubertet neko prolazi ranije, neko kasnije. Kada će nekome početi pubertet – u velikoj meri zavisi od njegove ili njene telesne težine. Pokazalo se da gojazni kroz pubertet prolaze ranije, a mršavi kasnije.

Neke devojke se osećaju užasno nesigurno jer su svim njihovim drugaricama počele da rastu grudi, većina je dobila i menstruaciju, a one – ništa. Često je uzrok toga devojčina mršavost, jer je određena količina masnog tkiva u telu neka vrsta „okidača“ za početak puberteta, tj. povećanog lučenja (u odnosu na dotadašnje) estrogena, ženskog polnog hormona. Kad se o „bucama“ radi, situacija je obrnuta.

Gojazni redovno ranije ulaze u pubertet, i to nekad i značajno ranije – recimo, buckasta osmogodišnjakinja može da dobije prvu menstruaciju. Dok pubertet mršavih dolazi kasnije i ide prilično lagano, pubertet kod gojaznih dolazi rano i naglo, buran je – i kratak.

Gojazne pubertetlije (ne možemo ih nazvati tinejdžerima, jer im pubertet lako može početi pre tinejdž godina) rašće velikom brzinom, a devojčice će i ranije dobiti menstruaciju. Ne očekujte, međutim, od gojaznih da zaigraju u košarkaškoj reprezentaciji, jer se njihov pubertet završava kao što je i počeo – naglo i prilično brzo.

Stoga će gojazne pubertetlije biti neko vreme više od svojih vršnjaka, ali će njihova visina na kraju biti prosečna. Prilikom tog naglog rasta može doći i do gubitka gojaznosti, ali nije uvek tako; oni koji su u predpubertetu i pubertetu bili „buce“ – buckasti najčešće ostaju do kraja života. Devojčice koje su zbog gojaznosti ranije ušle u pubertet imaće veće grudi od svojih vršnjakinja; tu veličinu grudi zadržaće čak i ako kasnije smršaju (inače je pravilo da se, zajedno sa gubitkom masnog tkiva iz tela, smanje i grudi).

Sve u svemu, mada raniji pubertet nastao kao posledica gojaznosti (u pubertet se može ući ranije i zbog stresa) sam po sebi nije loš, ipak je prilično naporan i predstavlja šok za organizam. Ako se to i vama dešava, strpite se, neće dugo trajati – a posle bi bilo dobro da se potrudite da izgubite višak kilograma, kako vam ne bi ugrožavao zdravlje.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.