U trendu

Čokoladice, slatke čokoladice

Mars, snikers, tviks, baunti, one milka čokoladice koje nestanu u dva zalogaja, mond, vonder duo… Prosto vam voda pođe na usta kad čujete te nazive i odmah poželite nešto slatko. Zašto i ne biste? Čak i bez nekih drugih aktivnosti, svakodnevno ćete makar prošetati do škole i nazad; a koliko kalorija može da sadrži jedna mala, malecka, beznačajna čokoladica? Nema šanse da se od toga ugojite! Svu energiju iz nečeg tako malog potrošićete dok se vraćate iz škole, lagano šetajući – a svakako se trudite da ne preterate i ne konsumirate više od jedne čokoladice dnevno. Jeste, čini vam se da ste se ugojili (u stvari, svi vam kažu da ste se ugojili), ali to sigurno ne može biti zbog jedne čokoladice dnevno; te kalorije je makar lako potrošiti.

Na vašu žalost, kalorije iz samo jedne (da, male, malecke, beznačajne) čokoladice uopšte nećete tako brzo potrošiti. U jednoj čokoladici ima 220 do 300 kalorija i, prosečno, oko 11 grama masnoća, što znači da je to savršen izazivač masnih naslaga na kukovima. Ako ipak ne možete da odolite ovom slatkom izazovu, evo šta treba da uradite da ne dobijete naslage koje ne želite: možete da džogirate 20 minuta, ili da brzo hodate, ili igrate tenis 40 minuta; možete da šetate 90 minuta ili, ako još hoćete i „poene“ kod roditelja, da 90 minuta perete prozore. Da, dobro ste razumeli: potrebno je 90 minuta pranja prozora da biste potrošili energiju koju vam daje jedna jedina čokoladica. Neverovatno, zar ne?

Ako ste se upravo zarekli da nikad više nećete pojesti čokoladicu, ne morate biti baš toliko drastični. Povremeno konsumiranje ovakvih slatkiša neće vam naneti nikakvu štetu, samo neka vam to ne bude svakodnevna navika. Ukoliko ste rešili da se „prebacite“ na bonžitu (pa, to je bar zdravo!), oprez i sa tim – čak i bonžita sadrži u sebi priličan broj kalorija.

Već vidite sebe kako nadureno grickate šargarepu…

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.