Crvenilo i bubuljice posle ljubljenja

Kada ste u ljubavnoj vezi a tinejdžer ste, sve vam je to još veoma novo. Uvek je tu i nesigurnost, pitanje da li ovo ili ono radite kako treba, zašto je ovo ovako, a ono onako, zašto u nečemu ne uživate a čuli ste da drugi uživaju (uz šta obavezno ide i pitanje da li je s vama sve u redu ako ne uživate u onome u čemu neko drugi uživa). Kada ste tako nesigurni i zbunjeni, poslednje što vam je potrebno je još komplikacija – a one se mogu desiti. Recimo, nakon „žešćeg“ ljubljenja s dečkom ili devojkom, koža vam bude crvena, to crvenilo ne prolazi baš tako brzo i još se i bubuljice pojave. Ajoj, šta se tu dešava, šta nije u redu?

U ovakvoj situaciji upitate se mogu li bubuljice da budu zarazne i da se prenesu ljubljenjem – tako izgleda ono što vidite na svom licu. Ne brinite. Bubuljice se na ovaj način ne mogu preneti jer one nisu zarazne. Zapravo, to što vam se pojavi na licu nisu zaista bubuljice, samo tako izgledaju. To je zapravo folikulitis, kožni osip koji liči na gomilu bubuljica, a prenosi se telesnim dodirom (da budemo precizniji, vrlo intenzivnim trljanjem vašeg i njegovog ili njenog lica dok se ljubite). Jednostavno rečeno, trljanje je bilo toliko intenzivno da vam je iziritiralo kožu.

Slična stvar može da se desi i ako vaš dečko ili devojka koriste neki kozmetički proizvod za negu lica koji vašoj koži baš i ne prija – ako je ljubljenje „obično“, to ne bi trebalo da izazove problem, ali ako je ljubljenje intenzivno, taj proizvod može biti utrljan u vašu kožu i izazvati iritaciju.

Šta učiniti u ovakvoj situaciji? Probajte s malčice manje intenzivnim ljubljenjem i neka vaš dečko ili devojka promene kozmetički proizvod za koji mislite da bi mogao da vam uzrokuje iritaciju. Posle toga, vaša koža trebalo bi da se smiri i vrati u normalu. Ukoliko do toga ne dođe, nema vam druge – moraćete da posetite dermatologa, koji će vam prepisati odgovarajuću terapiju.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.