U trendu

Čulima protiv viška hrane (1)

Nekada je zaista teško paziti da se ne prejedete. Ako pred sobom imate zamamne poslastice ili nervozno grickate sve i svašta, i to stalno, ili jednostavno volite više da pojedete, a uz sve to se ne krećete dovoljno, lako se može desiti da na vašem telu počne da se pokazuje višak sala (određena količina sala neophodna je zbog zdravlja, ali višak je jednostavno višak). Međutim, šta ako ne možete da se uzdržite od prejedanja? Ne mislimo na normalnu količinu hrane koju pojedete jer ste gladni, to i treba da pojedete, i to sa zadovoljstvom, nego, šta ako vam se redovno dešava da pojedete previše? Evo kako vam vaša sopstvena čula mogu pomoći da se ne prejedete.

Čulo vida: da, i čulo vida ima uticaja na to koliko ćete pojesti. Ukoliko jedete na dnevnom svetlu, ješćete manje i biraćete lakšu hranu. Pod veštačkim osvetljenjem (na žurkama, na večeri, na različitim slavljima koja se dešavaju uveče ili pod veštačkim osvetljenjem) ješćete više i biraćete težu hranu. Dakle, potrudite se da većina vaših obroka bude na dnevnom svetlu (ne mora da bude na otvorenom, svetlost koja dopire kroz kuhinjski prozor je sasvim dovoljna) i budite pažljivi kad birate šta ćete uveče pojesti.

Čulo sluha: verovali ili ne, ali i vaše čulo sluha ima uticaj na to šta ćete i koliko pojesti. Ako u toku obroka slušate tihu i prijatnu muziku, više ćete uživati u svakom zalogaju, pa ćete i glad brže zadovoljiti. Nasuprot tome, glasna i agresivna muzika (kao na većini žurki, recimo) učiniće vas nervoznijim i gladnijim.

Čulo ukusa: naravno, veoma bitno za hranu. Čulo ukusa treba istrenirati, naviknuti ga na jednostavne namirnice. Naime, ako jedete samo hranu intenzivnog ukusa, čulo ukusa otupi i, nakon što pojedete neku jednostavnu hranu, imate utisak kao da ništa niste pojeli – iako je taj obrok bio sasvim dovoljan da zadovolji potrebe vašeg tela.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.