Čuvati tajnu – ili ipak ne? (2)

Prvi put: slična situacija kao i sa prvim poljupcem – to je veoma lično i veoma intimno iskustvo i o tome nipošto ne smete tračariti unaokolo.

Prevara: drug ili drugarica vam kažu da su prevarili devojku ili dečka. Prosto ne možete da verujete u to što čujete – ali i ovo je nešto o čemu bi trebalo da ćutite. Možete da porazgovarate sa osobom koja vam se poverila zašto je to učinila – da li joj je to bila avanturica kojoj nije mogla da odoli, ili u njenoj vezi nešto ne funkcioniše, a nakon što to razjasnite, možete je i savetovati šta dalje, da eventualno razgovara sa dečkom (devojkom) o onome što se dogodilo. Šta će uraditi – ipak moraju sami da odluče. Bolje je da ćutite i da se ne umešate tako što biste ispričali šta se desilo, jer se ipak radi o odnosu između njih dvoje – oni sami treba to da reše.

Silovanje: drugarica vam se poveri da joj se nešto grozno desilo. Silovana je. Sada se boji da tuži onoga koji joj je to uradio i stid ju je da govori o tome. Naravno, šokirani ste i ne znate šta da mislite. U takvoj situaciji, definitivno ne možete svu pomoć pružiti sami.

Razgovarajte sa drugaricom i ubedite je da ne treba da je bude stid zbog onoga što joj se desilo, jer ona tu sasvim sigurno nije kriva, nije njena greška, ničim to nije izazvala. Tražite od nje da vam po sto puta prepričava sve što joj se dogodilo, jer ćete tako dobiti njeno poverenje i olakšati joj da kasnije o tome govori pred drugima. Onda idite s njom da razgovarate s njenim roditeljima ili s nekom drugom starijom osobom od poverenja – to ne sme ostati sakriveno, jer osoba koja ju je napala može napasti još nekog, vaša drugarica ne može sama izaći na kraj sa onim što joj se desilo, a morala bi i da poseti lekara i proveri da joj nisu ostale neke posledice u vidu infekcije ili neželjene trudnoće.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.