Da li biti ponovo sa istim?

Desi se: budete sa nekim dečkom ili devojkom u vezi, i ta veza ne uspe. Raskinete. Onda, nakon izvesnog vremena, shvatite da vam se ta osoba i dalje dopada. Posle još nekog vremena, saznate da se i vi i dalje dopadate toj osobi, ili bar dobijete nagoveštaj da bi moglo biti tako. Po glavi počne da vam se mota misao: a zašto ne bismo ponovo pokušali? Možda će ovog puta biti bolje; možda će ovog puta uspeti. Opet, šta ako ne uspe? Šta ako ponovo pokušate, i onda ponovo ne bude išlo, i ponovo raskinete? Zar nije stvarno glupo dvaput napraviti istu grešku?

Ima onih, zaista, koji kao svoje pravilo uzimaju „nikad dvaput sa istom ribom ili istim tipom“. Ipak, to pravilo, samo za sebe, ne znači ništa. Uopštavanja u ljubavi jako slabo funkcionišu, pa tako i pravila koja počinju sa „nikad“ uglavnom nemaju mnogo smisla (izuzev kada se radi o pravilima koja se odnose na bezbednost, tipa „nikad sa kriminalcem, narkomanom ili njima sličnima“, „nikad bez zaštite (kondoma, pilula, nečeg podjednako efikasnog)“). Ukratko, pravilo „nikad dvaput sa istom ribom ili istim tipom“ je detinjasto, i pre je odlika deteta koje se igra odrasle osobe koja ima neka svoja pravila, nego nekog ko je zreo i ko ima dobre razloge za ono što radi.

E, sad, to ne znači da je uvek dobra ideja da ponovo budete sa osobom sa kojom ste već raskidali, ako vam se ta osoba i dalje sviđa. Treba da dobro razmislite: šta je to što nije funkcionisalo između vas dvoje? Šta je to što je dovelo do raskida? Da li će to nešto – šta god da je – predstavljati problem i ako ponovo budete zajedno? Drugim rečima, da li se jedno od vas dvoje dovoljno promenilo da nekadašnji problem ne iskrsne ponovo (dobro je i ako ste se oboje dovoljno promenili)?

Još jedna stvar o kojoj bi trebalo razmisliti je zašto želite da ponovo budete sa tom osobom. Da li se zaista radi o tome da ste zaljubljeni u tu osobu – takvu kakva je, ne neku njenu idealizovanu verziju – ili vam je, recimo, raskidom povređena sujeta, pa biste obnovljenom vezom zapravo samo lečili sujetu? To bi bio loš razlog za obnavljanje veze, jer se ni vi ni ta osoba ne biste zaista osećali dobro i samo biste, verovatno prilično brzo, ponovo oboje bili povređeni.

Jednom kada iskreno i nakon pažljive analize odgovorite na ta pitanja, znaćete i da li bi obnovljena veza bila dobra ideja ili ne. Srećno!

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.