Da li je moguće voleti više osoba istovremeno?

Kada se pomene ljubavna veza, najčešća asocijacija je jedan momak i jedna devojka. Međutim, nije nikakva retkost da vam se istovremeno dopadaju dva momka ili dve devojke, ili i da ste u vezi s više osoba istovremeno, i da ih sve na neki način volite. Isto kao što nije retkost da ste u vezi s nekim ko je u vezi s još nekim i ubeđuje vas da voli i jednu i drugu, ili i jednog i drugog. A vi se pitate da li je to moguće.
Na neki način, jeste moguće voleti više osoba istovremeno, i to iskreno. Osim u izuzetnim slučajevima, vi i bez toga da ste u vezi volite bar nekoliko osoba – volite i oca i majku i brata i sestru i prijatelje i bake i deke i bar neke od rodbine i kućne mezimce, volite i neke knjige, filmove, neke vrste muzike, neke vrste hrane i pića… I još mnogo toga. Naravno, ne volite ih sve na isti način ni u istoj meri (ne volite čips na isti način kao i sestru i, izuzev ako je vaša situacija zaista neuobičajena, ne volite čips više nego sestru), ali sve to spada u ljubav.
Na opisani način je moguće voleti i više momaka ili devojaka istovremeno. S jednim momkom se osećate kao princeza jer on sve radi za vas i trpi sve vaše bubice; drugi vam se dopada jer vam deluje muževnije od prvog i odbija da trpi vaše bubice; treći je sav smotan i ne izgleda baš nešto, ali niko ne ume da vas nasmeje kao on; četvrti vam kupuje sve i svašta… Na neki način, vi volite svakog od njih. I ne znate šta da radite. Znate da baš i nije u redu da ste s njih nekoliko istovremeno, da svakog, u suštini, varate i lažete (ili ne lažete nikog, nego svi znaju za sve ostale i prihvataju to, što vam verovatno deluje uvrnuto), ali ne znate šta da radite.
Savet koji se tu obično daje jeste da se opredelite za jednog, onog koji vam najviše znači. Ali, šta ako ne možete da izdvojite takvog? Onda je stvar u tome da još niste iskusili ljubav s nekim zbog koga biste zaboravili na sve ostale, zbog koje bi ostali postali nebitni – mogli bi da budu prijatelji, ali vezu biste hteli s tim jednim. Od onih s kojima ste u vezi, niko vam nije u toj meri bitan, nikog ne volite u toj meri.
Da ne bude zabune, to ne znači da ljubav koju osećate prema onima s kojima ste u vezi nije niti može da bude jaka. Može. Postoje čak situacije u kojima je neko s više devojaka ili više momaka (pod „više“ mislimo na više od jedne ili jednog) i veruje da mu/joj to odgovara, da je to ono pravo, i to čak i funkcioniše neko vreme. Ipak, takve stvari skoro nikad ne potraju, a kasnije zaključite da je u pitanju bila velika greška.
Opet, šta uraditi ako ste u vezi s njih nekoliko? Odlučiti ko vam je od njih najbitniji i raskinuti s ostalima. A ako vam niko od njih nije dovoljno bitan, možete ili da budete pošteni i raskinete s svima, ili da nastavite po starom, pa da traje dokle traje (mi podržavamo poštenu varijantu, ali smo svesni da neće svako postupiti na taj način, neće svako biti u stanju da se odrekne pažnje nekoliko ljudi, koja sasvim sigurno prija).
A šta ako je vaš dečko s još nekom devojkom ili vaša devojka s još nekim momkom, i tvrdi da voli i vas i nju/njega i da ne može da se opredeli? Znači da im do vas nije dovoljno stalo da bi bili samo s vama, pa bi najzdravije bilo da takvog momka ili devojku ostavite. Ako baš želite, možete i da se borite za to da im vi postanete jedini – ukoliko verujete da vredi boriti se za ljubav osobe kojoj nije stalo do vas onoliko koliko vama do nje.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.