Da li maltretirate druge?

O nasilju se relativno često i priča i piše (a tek koliko često se doživljava…). To uglavnom budu tekstovi o tome kako se spasti od onih koji vas maltretiraju, kako da ne budete žrtva – ali, šta je s onima koji maltretiraju?
Neko bi na to pitanje mogao da komentariše: „Šta s njima, to je sve bagra?“, ali nije redak slučaj da neko jednostavno nije svestan da je njegovo ponašanje nasilno, da maltretira sve oko sebe. Ne mislimo sad na one krajeve u kojima se smatra normalnim da muškarac ženu povremeno „počasti šamarčićima“ (fizičko nasilje nikad nije prihvatljivo a kamoli „normalno“), i ne mislimo na fizičko nasilje – čim nekoga udarite (računa se i jedan udarac, a ne samo „ubijanje od batina“), vi ga fizički ugrožavate, i to je neprihvatljivo, koji god da je vaš razlog za to, osim ako se ne radi o samoodbrani u slučaju da ste vi ili neko koga branite fizički napadnuti.
Ono o čemu govorimo ovde jeste emotivno i psihičko maltretiranje, koje je nekad teško prepoznati kao takvo, pa se dešava da ni onaj koji maltretira nije svestan da to radi. Dakle, kako prepoznati da li nekoga (dečka, devojku, prijatelje, braću, sestre, bilo koga) maltretirate? Razmislite o pitanjima koja ćemo navesti i pokušajte da što je moguće iskrenije odgovorite na njih.
Kada se s nekim dogovarate o odlasku u bioskop i ne složite se oko toga koji film ćete gledati, da li se naljutite, možda i počnete veliku svađu, i izričito zahtevate da bude onako kako vi želite? Ako ste s nekim na žurci na kojoj tu osobu svi znaju, a vas niko, da li osetite ljubomoru i osećate da morate da se zaštitite? Ukoliko vam neko poveri tajnu koju smatrate luckastom, ali je toj osobi važna, da li ćete tajnu sačuvati ili je rastrubiti unaokolo, bez obzira na to što znate da biste tako mogli da povredite tu osobu?
Prijatelj/prijateljica vam se poverava o problemu koji ima u svojoj porodici; da li vas nervira što to morate da slušate i/ili mu/joj kažete da je taj problem obična glupost? Mnogi vaši prijatelji se rugaju osobi s fizičkom manom; da li im se pridružujete ili ih čak i predvodite u tome? Kada vas neko razočara time što zakasni na nešto što vam je važno, da li ste ljuti, osećate kao da su vas odbili u nečemu bitnom, ili čak toliko besno da biste nečime mogli da gađate tu osobu ili je na drugi način fizički povredite?
Ako ste na neko od navedenih pitanja odgovorili potvrdno, pa, to nije postupak niti reakcija kojima bi trebalo da se ponosite, ali dešava se svakom. Međutim, ako ste na većinu pitanja odgovorili sa „da“, definitivno maltretirate one s kojima ste u kontaktu i trebalo bi da prestanete s takvim ponašanjem. Znatno lakše reći nego učiniti, znamo. Sutra pročitajte šta biste mogli da pokušate.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.