U trendu

Da li ste dobri prema roditeljima?

Roditelji umeju da budu baš zamorni. Daju vam gomilu saveta onda kad ih ništa niste pitali niti vas uopšte zanima njihovo mišljenje, govore vam šta da radite, kako da to uradite, kako da se obučete, ne dopuštaju vam da uradite nešto što želite, a teraju vas na neke stvari koje zaista ne želite… Onda, prosto vas ugnjave svojim životnim iskustvom, a vi lepo vidite da uz sve to iskustvo i dalje prave greške.

Zatim počnu zahtevi da upišete ovaj ili onaj fakultet (koji vas i ne zanima preterano), vi se bunite, a oni vas optuže da ste nezahvalni i da nimalo ne poštujete to što su se oni žrtvovali da biste vi mogli ovo ili ono, kao da ste vi tražili da budete rođeni i kao da ste tražili i želeli sve te žrtve od njih i, u krajnjoj liniji, kao da će to što biste vi eventualno postali ono što su oni nekad želeli da budu njih zaista učiniti srećnijim. Ukratko: roditelji, uz sve poštovanje, zaista umeju da „smore“.

S druge strane, ne može se poreći da vam oni (osim u nekim, zaista retkim i ekstremnim slučajevima) žele sve najbolje. Nema nikoga ko vam više želi dobro od vaših roditelja. To, naravno, ne znači da vi treba da živite onako kako su oni nekad želeli da žive, osim ako se to i vama dopada. Ne znači ni da ste vi dužni da ispunjavate njihove neostvarene ambicije. Ipak, trebalo bi da ih saslušate i da razmislite o onome što vam kažu – zaista će o nekim stvarima znati više od vas i biti u stanju da vam daju dobar savet. Svakako vam tim savetom misle samo dobro.

Neki roditelji bolje umeju da pokažu svojoj deci koliko ih vole, a neki to rade lošije – kako sazrevate, sve bolje ćete videti da biti roditelj nije nimalo lako i bićete skloniji da svojim roditeljima opraštate greške (da, naravno da ih prave, nema ljudskog bića koje nikad nije pogrešilo – i neke od tih grešaka sigurno će biti i u vezi s vama).

Zato, pokušajte da se malo manje durite i bunite kad roditelji nešto traže od vas ili vas nečim „smaraju“. Umesto toga, pozovite majku nekad na kafu ili u šoping, ili idite s tatom na utakmicu – videćete da će ih i sasvim mala pažnja jako obradovati (a nekako, kada su srećni, svi su manje skloni gunđanju i zabranama).

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.