U trendu

Da li vas proganjaju? (2)

Pisali smo o tome šta je opsesivno proganjanje, kako ga razlučiti od situacije u kojoj vas neko gnjavi (ali tu ipak nema opsesije), kao i ko su osobe koje proganjaju. Danas pročitajte kakva sve ponašanja spadaju u proganjanje i kako se izboriti ako ste žrtva proganjanja.
Proganjanje može da počne nečim relativno malim, kao što je pokušaj da se počne ili nastavi odnos koji vi ne želite (recimo, neko ko vas ne zanima uporno pokušava da počne vezu s vama, ili bivši dečko ili devojka i nakon raskida pokušavaju da nastave vezu), ili neželjenim pismima, porukama i slično. Vremenom dolazi i do toga da vas ta osoba prati, a često i do toga da preti vama ili da preti da će povrediti nekog ko vam je blizak – u nekom trenutku može doći i do toga da vas zaista povredi, vas ili neku vama blisku osobu.
Šta ako ste žrtva opsesivnog proganjanja? Ne junačite se i ne pokušavajte da problem rešite sami. Smesta se obratite roditeljima ili drugoj odrasloj osobi kojoj verujete i recite joj tačno šta vam se dešava. Verujte svojim instinktima; ako se osećate nelagodno zbog nekoga, ne ignorišite to. Što pre se obratite policiji. Ovo je važno jer se ne može tačno predvideti u kom trenutku bi osoba koja vas opsesivno proganja mogla da postane nasilna, a što duže proganjanje traje, to će ta osoba postajati sve više opsednuta vama. Dobra vest je što policijska opomena zaustavi mnoge osobe sklone proganjanju.
Verovatno ćete želeti da pobacate sve što vam je poslala osoba koja vas opsesivno proganja, ali nemojte. Detaljno zapisujte šta vam sve ta osoba radi, sačuvajte sva njena pisma, poruke, poklone, fotografije koje vam je poslala – sve. To onda može da vam posluži (uz roditeljsku pomoć, ako ste maloletni, ili pomoć neke druge odrasle osobe kojoj verujete) da od suda dobijete zabranu prilaženja, to jest, da osobi koja vas proganja zakonski bude zabranjeno da vam prilazi. Tada, svaki put kad vam ta osoba priđe, ona krši zakon i moguće ju je poslati u zatvor.
Ništa od navedenog ne događa se ni brzo ni jednostavno, ali ne morate biti žrtva ničijeg proganjanja, niti se osećati kao da vas lovi neka opasna životinja. To je ponašanje kažnjivo po zakonu. Borite se, budite uporni, i pobedićete!

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.