Da li voliš svoje telo?

Pre svih modnih magazina, pre teen pop zvezda i pre popularnih televizijskih serija koje utiču na naše živote, čitav naš svet je sastavljen od roditelja, škole i prijatelja. Međutim, jedno skorašnje istraživanje je pokazalo da i bez uticaja medija, petogodišnjakinje čija težina prelazi prosek, imaju manje samopouzdanja.

Za ovaj problem se još uvek ne može reći da je izmakao kontroli, ali to bi mogao biti tek početak spuštanja starosne granice od koje devojčice počinju da brinu o svom izgledu.

Ista studija je pokazala da devojčice koje su nesigurne u vezi svog izgleda, u većem broju slučajeva imaju roditelje koji previše brinu o njihovoj težini. Verovali ili ne, postoje majke koje svoje petogodišnje kćerke stavljaju na dijete i ohrabruju ih da nose šminku kako bi „izgledale lepo“.

Evo saveta kako da se izboriš sa svim onim malim glasovima u tvojoj glavi kada počnu da ti govore kako si predebela, kako nisi lepa ili dovoljno pametna:


  • Kada god počneš da mučiš i „spuštaš“ sebe, podseti se da bi trebalo odmah da prekineš sa tim.

  • Znaj da bez obzira na oblik, veličinu ili boju, tvoje telo jeste – tvoje.

  • Upamti da sreća dolazi iznutra.

  • Shvati da postoje stvari koje ne možeš da promeniš (kao što je tvoja visina), zato nauči da ih prihvatiš i voli ono što imaš.

  • Ukoliko zbog telesne težine imaš zdravstvenih problema, postavi sebi ciljeve i počni da menjaš navike. Pokušaj da vežbaš tri ili četiri puta nedeljno i da jedeš zdravu hranu.

    Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.