U trendu

Dečak i zmaj: Eragon

Ukoliko rado pratite knjige i filmove o dečaku čarobnjaku Hariju Poteru ili vas imalo zanimaju fantastika, avantura, i sve to s junacima s kojima možete da se identifikujete jer su približno vaših godina, evo još jednog naslova na koji bi trebalo obratiti pažnju: „Eragon“. O čemu je ovde reč?

Glavni junak je dečak Eragon, siromašni tinejdžer koji živi sa svojom porodicom. Jednog dana on u šumi pronalazi uglačani plavi kamen. Kamen je veoma lep, pa se on nada da možda za njega može da dobije novac – možda i dovoljno novca da njegova porodica u toku zime ne umre od gladi. Međutim, ispostavlja se da lepa plava stvar uopšte nije kamen, već zmajevo jaje – i iz tog jajeta izleže se zmaj.

Iznenada se Eragon sa svojim zmajčetom nalazi u svetu magije i proročanstava, u svetu moći, gde je i njemu i njegovom zmaju život stalno u opasnosti, i u kome će morati stalno da se bori kako bi preživeo. Međutim, kada je neprijatelja puno, a jedan od njih je čak i kralj, koliko mogu da učine jedan tinejdžer i jedno mladunče zmaja?

Roman „Eragon“ autora Kristofera Paolinija već je izašao kod nas, u izdanju „Čarobne knjige“. Moglo bi da vam bude zanimljivo i to što je autor bio vršnjak nekih od vas kada je napisao taj roman – bilo mu je 15 godina (sada ima 21). U Americi je nedavno izašao i nastavak, „Eldest“, a mladi autor planira da cela stvar bude trilogija, koju je nazvao „Nasleđe“.

Ova priča vam zvuči kao nešto što bi dobro izgledalo na filmu? To je i mladi autor mislio, samo što nije imao novca da sam snimi film, pa je zato napisao knjigu. Ipak, biće i filma – trenutno je u postprodukciji, a svetska premijera očekuje se sredinom decembra ove godine. Ulogu dečaka Eragona dobio je sedamnaestogodišnji Edvard Spelers, koji, osim u školi, nema glumačkog iskustva, a pored njega u filmu igraju i Džon Malkovič, Džeremi Ajrons, Sijena Gilori i drugi.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.