U trendu

Domaći bez razvlačenja

Skoro da i nema onoga kome se bar nekad nije desilo da se razvlači li razvlači s domaćim zadacima, nikako da ih uradi, čak i onda kada se ne radi ni o čemu teškom ni komplikovanom. Ono što tada može da pomogne jeste da isključite sve što bi vam moglo omesti koncentraciju.

Situacija je poznata skoro svakom. Imate domaći zadatak i sednete da ga uradite. Nije da vam se baš radi – sasvim moguće, ne radi vam se uopšte – ali znate da morate, pa hajde da završite s tim. A onda vam stigne SMS poruka i, naravno, morate da pogledate ko vam piše i šta, pa da odgovorite, pa na to stigne odgovor, pa vi odgovorite, pa… Možda vam poruku pošalje još neko, možda još nekoliko ljudi… Ako vam je uključen kompjuter i imate Skype ili sličan program, pa i s te strane stignu pozivi, eto još prekidanja u rađenju domaćih zadataka. A možda i proverite mejl, odgovorite na poruke, možda i „samo malo“ surfujete (što se pretvori u sate i sate), možda pogledate svoju Facebook stranu i tamo odgovorite na sve poruke koje ste dobili i pogledate šta vam rade prijatelji i kakve su vesti postovali, preslušate nove pesme koje su postavili vaši omiljeni bendovi, pogledate nekoliko filmića (ma, kratki su, traju maksimum pet minuta)… I vreme proleti, a vi ste tek počeli da radite domaći, ili niste ni počeli, umorni ste, spava vam se, i stvarno vam je teško da se koncentrišete na rad.

Rešenje? Kad sednete da radite domaći, isključite mobilni, isključite televizor i kompjuter. I zabranite sami sebi da ih uključite dok ne uradite domaći. U početku vam neće biti nimalo lako da se koncentrišete, stalno ćete brinuti o tome ko je sve mogao da vam pošalje poruku, pozove vas, hoće li se ljutiti na vas jer im niste odmah odgovorili… Međutim, vremenom ćete navići, nećete više celo popodne i dobar deo noći raditi domaći koji možete da završite za sat vremena, plus uopšte nije loš osećaj kada ponovo uključite svoje tehnološke igračkice i odjednom vidite koliko vas je njih zvalo i kome ste sve nedostajali.

Ne garantujemo da ćete, ako tako postupite, redovno završavati domaće zadatke bez razvlačenja, ali svakako će vam pomoći.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar