U trendu

Dopada vam se neko znatno stariji

Nije posebno neobično ako vam se dopadne neko ko je znatno stariji od vas, pa se i zaljubite u tu osobu – to može biti nastavnik, ili neka starija osoba koju ste upoznali, osoba koja je možda i u braku i ima svoju decu. Mada dopadanje nije neobično, s tom osobom ne bi trebalo da imate vezu.

U najvećem broju slučajeva sa znatno starijom osobom nećete ni imati vezu, samo ćete sanjariti o tome. Sanjarenje je u redu, ako vas ne odvoji od stvarnosti, ali ako ta osoba pokaže želju da bude u vezi s vama, bež’te od nje! Jer, s njom definitivno nešto nije u redu.

Kad ste u vezi s nekim mnogo starijim (u vašim godinama, veza sa deset godina starijom osobom je veza s nekim mnogo starijim), možete se osećati polaskano, kao da ste i vi stariji, jer ste uspeli da privučete pažnju te osobe. Plus je ta osoba znatno iskusnija od vas, pa se osećate sigurno i zaštićeno, osećate se bezbedno. Samo što bezbedni niste.

Nije nemoguće da starijoj osobi budu dopadljivi vaša mladost i svežina, kao i da bude polaskana vašim interesovanjem – ali, pošto ste tinejdžer, znatno starija osoba bi, ako je s njom sve u redu, morala da vas vidi kao nekog ko je, uz sav šarm i lepotu, ipak dete. I trebalo bi da žele ljubavnu vezu s vama otprilike onoliko koliko je vi želite s detetom iz mlađih razreda osnovne.

Stvari su još gore ako ste u vezi sa starijom osobom koja je u braku i ima decu, jer se onda radi o osobi koja nikakvo poštovanje ni ljubav za sopstvenog bračnog partnera ni za rođeno dete nema. Koliko uopšte možete verovati takvoj osobi? Nimalo. Nemojte padati na priče koje takvi često pričaju, da su u braku jer su bili ucenjeni detetom – ako su mogli da dobiju dete, treba valjda to dete i da vole i da brinu o njemu, a ne da beže od sopstvene porodice, i to još kod maloletnika. Kad već pominjemo maloletne: ako ste maloletni a imate seks s punoletnom osobom, zakon tu punoletnu osobu tereti za silovanje, makar vi i pristali na seks.

Šta učiniti ako vam se baš dopada neko stariji? Razmisliti šta je to što vam se na toj osobi dopada – iskustvo, zamišljena sigurnost, to što biste se vi u toj vezi osećali važno – i to što želite potražiti na nekoj drugoj strani, ne nužno u vezi (sigurnost, recimo, možete naći i uz starijeg brata, starijeg rođaka, krupnog i jakog druga, ili, ako ste dečak, uz stariju sestru, rođaku, pametnu drugaricu). To će za vas biti mnogo zdravije, i u suštini ćete se bolje osećati, nego da budete u vezi s osobom s kojom definitivno ne treba da budete.

A za vezu pronađite neku simpatičnu osobu vaših godina – sasvim sigurno postoji bar neko ko bi vam se dopao i s kime biste mogli da imate lepu (i normalnu!) vezu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (3)