najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Dopada vam se neko znatno stariji

Nije posebno neobično ako vam se dopadne neko ko je znatno stariji od vas, pa se i zaljubite u tu osobu – to može biti nastavnik, ili neka starija osoba koju ste upoznali, osoba koja je možda i u braku i ima svoju decu. Mada dopadanje nije neobično, s tom osobom ne bi trebalo da imate vezu.

U najvećem broju slučajeva sa znatno starijom osobom nećete ni imati vezu, samo ćete sanjariti o tome. Sanjarenje je u redu, ako vas ne odvoji od stvarnosti, ali ako ta osoba pokaže želju da bude u vezi s vama, bež’te od nje! Jer, s njom definitivno nešto nije u redu.

Kad ste u vezi s nekim mnogo starijim (u vašim godinama, veza sa deset godina starijom osobom je veza s nekim mnogo starijim), možete se osećati polaskano, kao da ste i vi stariji, jer ste uspeli da privučete pažnju te osobe. Plus je ta osoba znatno iskusnija od vas, pa se osećate sigurno i zaštićeno, osećate se bezbedno. Samo što bezbedni niste.

Nije nemoguće da starijoj osobi budu dopadljivi vaša mladost i svežina, kao i da bude polaskana vašim interesovanjem – ali, pošto ste tinejdžer, znatno starija osoba bi, ako je s njom sve u redu, morala da vas vidi kao nekog ko je, uz sav šarm i lepotu, ipak dete. I trebalo bi da žele ljubavnu vezu s vama otprilike onoliko koliko je vi želite s detetom iz mlađih razreda osnovne.

Stvari su još gore ako ste u vezi sa starijom osobom koja je u braku i ima decu, jer se onda radi o osobi koja nikakvo poštovanje ni ljubav za sopstvenog bračnog partnera ni za rođeno dete nema. Koliko uopšte možete verovati takvoj osobi? Nimalo. Nemojte padati na priče koje takvi često pričaju, da su u braku jer su bili ucenjeni detetom – ako su mogli da dobiju dete, treba valjda to dete i da vole i da brinu o njemu, a ne da beže od sopstvene porodice, i to još kod maloletnika. Kad već pominjemo maloletne: ako ste maloletni a imate seks s punoletnom osobom, zakon tu punoletnu osobu tereti za silovanje, makar vi i pristali na seks.

Šta učiniti ako vam se baš dopada neko stariji? Razmisliti šta je to što vam se na toj osobi dopada – iskustvo, zamišljena sigurnost, to što biste se vi u toj vezi osećali važno – i to što želite potražiti na nekoj drugoj strani, ne nužno u vezi (sigurnost, recimo, možete naći i uz starijeg brata, starijeg rođaka, krupnog i jakog druga, ili, ako ste dečak, uz stariju sestru, rođaku, pametnu drugaricu). To će za vas biti mnogo zdravije, i u suštini ćete se bolje osećati, nego da budete u vezi s osobom s kojom definitivno ne treba da budete.

A za vezu pronađite neku simpatičnu osobu vaših godina – sasvim sigurno postoji bar neko ko bi vam se dopao i s kime biste mogli da imate lepu (i normalnu!) vezu.

3 komentara
  1. Aleksandar

    Godine nisu bitne ako starija osoba zna da ceni svog mlađeg partnera i ako je starija osoba, kao ja, pokušala da ubedi partnera pre veze da sedne i razmisli, onda ne vidim tu ništa loše. Ja možda znam više od nje, ali ja njoj sve pričam da bi naučila i ne tražim ništa od nje, samo poverenje, i radićemo sve što ona svesno želi, tako da je članak glup i samo za nevaspitane ljude, ali šta da kažem, takvo je vreme, jednim delom je i sve tačno 🙂 “Zavisi od osobe”

  2. Nataša Gajić

    “Lijepa i normalna” veza je jako uzak pojam, začas se izrodi u nešto sasvim deseto, iskoči iz svoje zadate vizure. A iz moje vizure, nisi mi najbolja prijateljica, pa da te baš toliko poštujem, a i najlakše je pričati o stvarima kojih uopšte nema. Znaš sve one zadate opet teme o svim mogućim, i nemogućim ljudskim vrijednostima, kao što su: poštenje, čovjekoljublje, iskričavi moj istinoljubac koji “ljudske” i dječje osobine traži i kod kučića po ulici pa ih sve tako pokupi da ih nagradi, časti iz svog džepa, a za svoj “pedeset treći” rođendan.

  3. Ana Jakšić

    Moja prva veza, ako se tako može nazvati, bila je sa čovekom mnogo starijim od mene, oženjenim, sa decom koja su bila mojih godina. Ja sam imala 19, nisam bila od one luckaste dece koja stalno prave probleme, u stvari, uvek sam bila dete za primer, znate ono: što se bar malo ne ugledaš na Anu… super đak, super student, fina, iz sasvim normalne i kulturne porodice. I desilo mi se da sam 5 godina svoje mladosti prokockala i totalno uništila i sebe i svoju porodicu, i ostala sa gorkim ukusom i dan-danas, iako sam sada srećno udata sa dvoje predivne dece. Ono što želim da kazem je da su nam u nekim godinama ludosti dozvoljene, da sanjarimo i maštamo, ali nisu nam svi neprijatelji i ljubomorni na nas kad nam kažu da srljamo u propast. Ne zavaravajte se da ste srećne, važne i zadovoljne, i da možete da kontrolišete tu vašu nazovivezu. U 99% posledice su jako ružne. Dobijate etiketu rasturačice brakova i porodica, lake devojke, a vi samo mislite da ste se zaljubile, da ste srećne i da niste ništa krive. A onda uglavnom dolazi hladan tuš – on se vraća ženi ili vas ostavlja na cedilu kad, recimo, ostanete trudne, prijatelji vas napuštaju, postajete razočarenje za svoje roditelje. U godinama 18-25 većina devojaka nije u stanju da takvu vezu gleda kao trenutnu avanturu i da tako manipuliše njome. U sve se ulazi sa mnogo emocija, pa su zato i posledice gore. Ja sad sa distance od skoro 15 godina vidim sve svoje greške, realno sa obadve noge na zemlji i hladne glave, a u to vreme svi su mi bili neprijatelji. Zato i ne verujem da će ovaj članak dati neki pozitivan rezultat, većina će ga ignorisati uz komentar tipičan za klinku od 19 godina: “Ja valjda bolje znam”.

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike