U trendu

Drugarica drži prestrogu dijetu

Nije mali broj devojaka koje su nezadovoljne svojim izgledom, želele bi da budu mršavije, i počnu da drže dijetu. Tako se desi da vaša draga drugarica, za koju smatrate da je slatka i da izgleda normalno, počne da drži dijetu toliko strogu da samo što se ne onesvesti od gladi, i ne znate šta povodom toga da uradite.
Nekad dijeta ne bude baš takva da drugarica izgleda kao da će se onesvestiti, ali vidite da mršavi, i to mršavi previše, kosti joj se sve više vide. S jedne strane, razumete njenu želju da smrša, i vi nekad želite da budete vitkije iako znate da niste debele, ali s druge strane, plašite se za nju, plašite se da će ugroziti svoje zdravlje.
Takav strah je sasvim opravdan. Ukoliko ne unosi sve grupe namirnica u dovoljnoj količini, zaista će imati zdravstvenih problema. Biće stalno umorna i lako će se razbolevati. Kvalitet kose i kože će opasti, moglo bi doći i do opadanja kose. Usled prevelikog gubitka težine, moglo bi se desiti i da u potpunosti izgubi menstruaciju. To su samo neki od mogućih problema, ima ih znatno više.
Šta vi tu možete da učinite, kao njena drugarica? Možete pokušati da joj povećate samopouzdanje, da joj govorite da je lepa, da je pametna, da je dobra drugarica, pominjite sve njene uspehe kojih se setite… Smislite i neke aktivnosti u društvu, aktivnosti u kojima bi ona mogla da uživa i tokom kojih neće razmišljati o mršavljenju. Možete i da joj oprezno pomenete svoju zabrinutost za njeno zdravlje – u vašim godinama nikakve stroge dijete ne dolaze u obzir. A možete i da je zovete da jede s vama, da pri tom birate zdravu hranu iz svih grupa namirnica i da izbegavate industrijske slatkiše i grickalice.
Ništa od navedenog ne pomaže, ona i dalje drži dijetu i preterano mršavi? Onda bi bilo najbolje da se obratite starijim osobama kojima verujete, svojim roditeljima, na primer. Oni bi mogli da razgovaraju s njenim roditeljima. Da li time izdajete dručaričino poverenje? Ne – činite ono što je u vašoj moći kako ona ne bi naudila sebi. Bolje je da se naljuti na vas i da prestane da razgovara s vama nego da zbog prestroge dijete završi u bolnici i/ili s trajnim zdravstvenim problemima.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.