U trendu

Emocije prema odraslima

U poslednjih nekoliko dana intenzivno smo se bavili srcem i svim pitanjima koja vas mogu mučiti u vezi s emocijama i ljubavlju. Pre nego što zaključimo temu, ne smemo zaboraviti ne tako retke emocije koje se javljaju u tinejdžerskim godinama – zaljubljenost u odrasle, na primer.

Možda mislite kako je vaš instruktor aerobika božanstven ili stalno mislite na to kako je divna i lepa vaša nastavnica matematike. Klincima se uvek dopadaju odrasle osobe, obično zbog toga što su one neko na koga se ugledaju. U nekim slučajevima osećanja postaju malo romantičnija; čak je i to normalno, sve dok predstavlja samo zatreskanost.

Nemojte misliti da je zatreskanost u odraslu osobu isto što i ljubav prema vršnjaku. U redu je ako mislite da je profesor (ili neko drugi odrastao) najsjajnija osoba koju ste sreli. Ipak, postoje neke stvari koje možete činiti samo ako ste zaljubljeni u osobu svojih godina – tajne poruke, glasine ili priznavanje svojih osećanja, što verovatno nećete uraditi ako vam se dopada neka odrasla osoba. Da bi odnos između profesora i učenika funkcionisao kako treba, mora postojati jasna granica u ponašanju, a prelazak te granice stvara neprijatne i komplikovane situacije.

Ne razmišljajte o planovima za budućnost. To je kao da ste zaljubljeni u neku slavnu ličnost – ne smete napraviti grešku i dozvoliti sebi da se suviše uživite u ono što osećate prema profesoru. Ako ukapirate da su vaše želje pomalo neobične (sanjate o tome da se preselite u zgradu u kojoj živi ta osoba ili počinjete da brojite godine računajući kada ćete biti dovoljno odrasli kako biste nešto rekli o svojim emocijama), znači da ste previše ozbiljno shvatili svoja osećanja.

Četrnaestogodišnja Jelena bila je mesecima ludo zaljubljena u svog nastavnika likovnog. Dan pre letnjeg raspusta donela je u školu kolače za sve nastavnike i učenike. Nije mogla da dočeka trenutak kada će kolače dati omiljenom nastavniku. Kad je konačno otišla do kabineta, videla je gomilu poklona koje je on dobio od ostalih učenika. Istovremeno, njen prijatelj Damir joj se posebno zahvalio na kolačima, naglasio kako su ukusni i dao joj poklon zauzvrat. To je pomoglo Jeleni da shvati kako mnogo više znači svojim prijateljima i Damiru (koji bi možda mogao biti njen budući dečko) nego nastavniku likovnog.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.