Erogene zone – gde su?

Erogene zone su delovi tela koji su osetljivi na seksualne nadražaje; kada vam nežno ili nekad i malo jače dodiruju te delove tela, osetite seksualno uzbuđenje. U početku, osećaj može biti obično fizičko zadovoljstvo, koje daljom stimulacijom prerasta u uzbuđenje, a može i da se desi da vas uzbudi već sama pomisao na to da će vas neko tu dodirnuti, pa uzbuđenje počnete da osećate i pre nego što do stvarnog fizičkog kontakta dođe. E, sad, koje su sve erogene zone, to je već duža priča.

Foto: Franio/Pixabay.com

Foto: Franio/Pixabay.com

Kod devojaka, uobičajene erogene zone su grudi (nekima su bradavice najosetljivije, nekima okolni deo, a ima i onih devojaka kojima grudi nisu osetljive uopšte – to je retko, ali se dešava), unutrašnje strane bedara i polni organi (najosetljiviji su klitoris i stidne usne). Kod dečaka, najosetljiviji delovi su penis i testisi.

To je bila opšta priča. Što se pojedinačnog tiče, to se razlikuje od pojedinca do pojedinca. Svako ima svoje posebne erogene zone, pored već navedenih. Mnogima je osetljiv vrat, često je osetljiva i unutrašnja strana zgloba, kao i zadnji deo kolena. Devojke će pre da uživaju u maženju čitavog tela nego dečaci, jer devojčice maze više nego dečake pa su naučile da uživaju u tome, ali ako momci imaju strpljenja, mogu i oni da nauče da uživaju u maženju celog tela.

Kako da znate koji deo tela vašeg dečka ili devojke je najosetljiviji? To znanje vam svakako neće pasti s neba, potrebno je da nežno dodirujete različite delove tela voljene osobe i da posmatrajući njene reakcije otkrivate šta joj prija. Ne treba se stideti da dečku ili devojci kažete da vam nešto prija ili ne prija – zaboravite na priče o poštedi osetljivog ega, kao i na ideju da s vama nešto nije u redu ako u nečemu ne uživate – sve je s vama u redu, a iskrenost i otvorena komunikacija su glavni ako želite da uživate u nežnostima najviše što možete.

Ukoliko ste skloni naučnom pristupu, možete da potražite neku enciklopediju ili knjigu o anatomiji, pa da pogledate na kojim delovima tela ima najviše nervnih završetaka. Obično su to delovi koji su najosetljiviji na dodir.

Ostavite komentar

Ostavite komentar