U trendu

Slaba vam koncentracija? Ovo su fizičke vežbe za mozak

Kao što je neophodno vežbati telo da bi dobro funkcionisalo, potrebno je vežbati i mozak. I to ne samo mentalnim vežbama – postoje i fizičke vežbe koje omogućavaju bolji dovod kiseonika u mozak i njegovo bolje funkcionisanje.

Odredite liniju koja ide sredinom vašeg tela, popreko. Kada vežbanjem pređete tu liniju, pomažete levoj i desnoj hemisferi mozga da se povežu, i svom mozgu da radi bolje. Ukoliko želite, prilikom vežbanja možete i da uključite svoju omiljenu muziku. Možete da vežbate pred učenje, kao i u pauzama, kako biste obezbedili da vam mozak bude „svež“ i spreman za napore.

Spustite desnu šaku na levo koleno, i levu šaku na desno koleno. Pustite da vam se ruke ukrste preko linije na sredini vašeg tela. Zatim, podignite desno koleno i dotaknite ga levim laktom. Nakon toga, podignite levo koleno, i dotaknite ga desnim laktom. Učinite nešto slično i otpozadi – podignite levo stopalo i otpozadi ga uhvatite desnom šakom, a zatim podignite desno stopalo i otpozadi ga uhvatite levom šakom.

Dohvatite zvezdu (ili neko voće s drveta). To jest, ispružite desnu ruku visoko levo i dohvatite šta god da ste rešili da hvatate; ponovite levom rukom visoko desno. Dohvatite levom šakom desno stopalo. Ispravite se. Dohvatite desnom šakom levo stopalo. Ispravite se. Posle toga, dolazi na red i branje nečega što raste iz zemlje – stanite, raširite noge, i ne savijajući kolena savijte se ulevo i pokušajte da desnom rukom dohvatite nešto što je iza vašeg levog stopala. Nakon toga, savijte se nadesno i levom rukom „dohvatite“ nešto što je iza vašeg desnog stopala.

I žongliranje dobro razgibava mozak. Možete da upotrebite, za početak, jednu lopticu. Bacite je uvis (ne toliko da nešto razbijete) i uhvatite kad vam se vrati. Nakon toga, pokušajte da bacite lopticu uvis i pljesnete dlanovima pre nego što je uhvatite. A posle toga, pokušajte žongliranje prvo sa dve, a kad se uvežbate, i sa tri loptice.

Vežbe je dovoljno ponoviti nekoliko puta, koliko da se razmrdate, nije neophodno ponavljati ih u besvest. Pored toga što će vam pomoći kad se ukočite od dugotrajnog sedenja prilikom učenja, „razmrdaće“ vam i mozak, pa će učenje nakon toga ići lakše. A kad nastanu teškoće s učenjem, vratite se sledećem setu vežbi.
Srećno!

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar