U trendu

Glumiti samopouzdanje

Samopouzdanje, je l“ se to maže na hleb? Kad je o samopouzdanju reč, mnogi se tako osećaju – ma kako vam, spolja gledano, izgledali. Ona devojka koja se uvek preglasno smeje i uvek ima nekakve „ludačke“ ideje – ona što izgleda tako sigurno u sebe i večito govori: „Ma, ja ću to da uradim, ništa ne brini“? Vrlo je moguće da takvim ponašanjem samo glumi samopouzdanje, da je zapravo prilično uplašena i nesigurna u sebe. Onaj dečko koji „izigrava frajera“ i uvek je „kul“ i nikada pred društvom ne pokazuje osećanja, čak i sopstvenu devojku ismeva pred ortacima? Njemu, ma koliko podsmešljivo izgledao, definitivno nedostaje samopouzdanje – kad ni ljubav prema sopstvenoj devojci (a koga će da voli, ako ne nju?) ne sme da prizna pred društvom.

E, sad, šta to znači za vas? Kao jedno, znači da definitivno niste jedini luzer koji se često uplaši da nešto neće moći ili umeti; niste samo vi (i još poneki jadnik/jadnica) nesigurni u sebe. Bilo bi zgodno i da znate da to što se vi često osećate nesigurno i smotano mnogi uopšte i ne konstatuju.

Prema samima sebi najkritičkije ste raspoloženi upravo vi. Vi ste ti koji primećuju svaku greščicu koju napravite; vi ste ti koji su svesni svakog trenutka u kome se osećate nesigurno. Niko oko vas ne može samo tako da oseti vaša osećanja, niti da vam pročita misli, pa tako ljudi oko vas često neće imati pojma da se vi osećate nesigurno. To je nešto što možete da iskoristite.

Znate kako se šminkom mogu prikriti nepravilnosti na licu? Na veoma sličan način, glumom se može prikriti nedostatak samopouzdanja. Najlakši način da to postignete jeste da prvo posmatrate neku osobu koja vam deluje samouvereno (i čije ponašanje vam se dopada, a ne deluje vam suviše „lujkasto“), a onda da „skinete“ njen način ponašanja, eventualno i da ga malo modifikujete tako da više liči na vas. Zatim se uživite u tu ulogu i ponašajte se prema zamišljenom modelu.

Vrlo brzo, kako budete shvatali da vas drugi vide kao osobu sigurnu u sebe (a uz takvo ponašanje tako će vas videti), osetićete kako vam raste samopouzdanje i kako postajete hrabriji i sigurniji u sebe. Ono što počne kao igra relativno brzo će postati stvarnost, a vi ćete uživati u novostečenom osećaju sigurnosti.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.