Groznog li nadimka!

Desilo vam se – ne znate ni sami kako – da "zaradite" neki mnogo glup nadimak. Možda i znate kako vam se to desilo, a cela stvar je kompletna glupost. U svakom slučaju, sada ste "zaglavljeni" sa tim mnogo glupim nadimkom koji nema nikakve stvarne veze s vama. Većina sveta u školi vas tako zove; žalili ste se roditeljima i pitali ih za savet, a njima kao da je cela stvar smešna (ili, još gore, misle da je vaš nadimak baš sladak) i rekli su vam da će to proći, da će nakon nekog vremena prijatelji prestati da vas zovu tim glupim nadimkom. Ipak, to se nije desilo. Šta da radite?
Ono što uopšte ne pomaže jeste to da se ponašate kao besna mačka (da frkćete, grebete i ujedate) kad god vas neko pozove tim nadimkom. Time će zlobnici (a, nažalost, uvek ima i takvih) samo biti podstaknuti da vaš nadimak upotrebljavaju što je češće moguće. Ono što može da pomogne jeste to da prijatelje jednostavno zamolite da vas ne zovu tim nadimkom; iskreno im recite da vam se taj nadimak ne dopada i da vam smeta kad ga koriste. Dobri prijatelji će shvatiti vaša osećanja; možda će im se nekad omaći da vas pozovu krajnje neomiljenim nadimkom, ali s vremenom će to prestati.
Šta s ostalima? Tu, nažalost, ne možete mnogo da učinite. Ukoliko za nadimak nije bilo nikakvog pravog povoda, najverovatnije će se s vremenom izgubiti (osim ako time što pokazujete da vas nadimak nervira ne podstaknete one manje prijateljski nastrojene da ga i dalje koriste samo zato što ih zabavlja da vas vide iznervirane). Nadimci se lako dobijaju, a prilično često se i lako gube.
Ukoliko se omraženi nadimak ne izgubi, ostaje vam samo to da budete strpljivi i da se trudite da ne pokazujete koliko vas nervira. U školi nećete ostati večno; ukoliko ste još uvek u osnovnoj, uskoro ćete preći u srednju, a ukoliko ste u srednjoj školi, pa završićete je i zaposliti se, ili ćete upisati fakultet. Većina onih koji vas zovu tim glupim nadimkom tada će zauvek nestati iz vašeg života – zajedno sa nadimkom.
Ko zna, možda ćete tamo kud odete (srednja škola, fakultet, posao) dobiti i novi nadimak, neki koji će vam se baš dopadati.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.