Hoću da budem popularna! (1)

Za vreme velikog odmora kiselo stojite u ćošku i posmatrate devojke iz svog odeljenja kako razgovaraju, kikoću se, dogovaraju se o izlascima posle škole (ili, još zabavnije, u vreme nastave). Niste baš omiljeni, a ni društveni. Odlično znate da nije baš verovatno da će zvati i vas – osim u retkim slučajevima kad neko pravi žurku za celo odeljenje. Ma koliko ponavljale sebi da vam to ne treba, da one ionako samo ogovaraju koga stignu, da ne volite mesta na koja izlaze, da vam je glupo što je pojam dobre zabave napiti se toliko da povraćate kasnije, dok vam drugarica pridržava kosu, ipak se osećate usamljeno.

Ipak biste želele da ste makar nekad u centru pažnje (i to ne samo pred kontrolni, kad se svi grabe da sede u vašoj blizini – tad ste među najpopularnijim osobama na planeti), da izlazite sa ostalim devojkama, da i vas ponekad gledaju kao najpopularniju devojku u školi – hej, možda ona i nije baš preterano bistra, ali fenomenalno izgleda, dečaci „balave“ za njom i uvek je okružena devojkama koje se nadaju da će zgrabiti neki dobar „komad“ koji ona odbije. Mora da prilično uživa kad je stalno u centru pažnje, zar ne?

Onda se upitate da li ste normalne kad želite takve gluposti – šta je lepo u tome da si okružen onima koje se nadaju da će izvući neku korist iz tvoje blizine i momcima koji su u stanju da primete samo tvoj izgled, pa te shodno tome i tretiraju? Ipak, lepo je stalno biti u centru pažnje – makar ponekad, i tako u krug.

Ova oprečna osećanja su sasvim normalna; to ne znači da nešto nije u redu s vama kad vam se, kao u ovom slučaju, čini da želite dve stvari koje se naizgled međusobno isključuju (popularnost i da imate društvo koje vas ceni zbog vas samih). Kako to razrešiti? Nije preterano teško.

Za početak, razmislite šta je to što zapravo želite. Zbog čega povremeno osećate ljubomoru prema „glavnoj ribi“ iz odeljenja? Da li je to zato što stvarno želite da ste stalno u centru pažnje, makar onima koji vas okružuju i ne bilo zaista stalo zbog vas? Možda ste samo usamljene i želite da se provodite kao i ostale devojke koje znate, da izlazite i zabavljate se i da vas dečaci primećuju? Ako je ovo drugo (kao što najverovatnije jeste) u pitanju, pogledajte se. Kakvi ste? Da li ste komunikativni, ili i ne pokušavate da priđete nekom? Kako se oblačite – da li se bar ponekad „sredite“, ili ne izlazite iz duksa i farmerki?

Najverovatnije ste se same „učaurile“ i zatvorile i ne date nikome da vam priđe. Otvorite se! Vaše vršnjakinje su društvene – savršeno normalno za vaše godine – i prihvatiće vas ako zaista želite da im priđete. Nije teško: skupite malo hrabrosti, priđite nekoj devojci iz odeljenja koju biste želele da upoznate bolje (može slobodno da bude i „glavna riba“) i recite nešto neobavezno čime ćete je pohvaliti (na primer: „Super ti je džemper, gde si ga kupila?“). Svako voli da prima komplimente – sigurno će prihvatiti takav razgovor.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.