Intimnosti zatvorenih očiju

Pre puberteta, pre tinejdžerskih godina, čini vam se da ćete, jednog dana kad postanete tinejdžer, biti „veliki“. Mislite da ćete tada znati odgovore na mnoga pitanja za koja su vam dotad govorili da ste suviše mali. Onda postanete tinejdžer i, mada na neka pitanja dobijete odgovor, zapravo ispadne da samo imate još više pitanja, da su odgovori sve komplikovaniji i da je do njih sve teže doći.

Počnete i da izlazite s momcima ili devojkama – puni ste pitanja (u velikoj meri ta pitanja povezana su s ljubljenjem, seksom, muško-ženskim odnosima…). Poverujete da ćete, kada počnete i s ljubljenjem (kasnije i sa seksom), stvarno biti veliki i znati sve (ili skoro sve) odgovore. Kad otvorite i to poglavlje svog života – pogodili ste, imate znatno više pitanja nego što ste dobili odgovora. Nimalo se, ali nimalo, ne osećate kao da znate sve. Recimo: vaš dečko uvek ima zatvorene oči kada se ljubite ili kada vodite ljubav, a vi volite da ga gledate, da posmatrate njegovu reakciju (a volite i da ga gledate zato što vam je lep). Onda se upitate: a zašto on uvek ima zatvorene oči kada se ljubite ili mazite ili vodite ljubav? Da li mu se vi zapravo ne dopadate, pa u tim najintimnijim trenucima zamišlja da je s nekom drugom devojkom?

Ukoliko biste mogli da privirite u tuđi intimni život (špijuniranje tuđe intimnosti, naravno, nipošto ne preporučujemo), videli biste da mnogi vole da drže zatvorene oči prilikom razmene nežnosti, što ne daje odgovor na vaše pitanje da li oni zamišljaju da su s nekim drugim – niti, još važnije, da li vaš dečko zamišlja da je s nekom drugom devojkom. Odgovor na vaše pitanje je jednostavan: to što vaš dečko uživa zatvorenih očiju uopšte ne mora da znači da zamišlja neku drugu. Naravno da mi ne možemo znati šta je tačno u glavi vašeg dečka – ali su zaista slabe šanse da zatvara oči da bi zamišljao drugu.

Zašto, onda, to čini? Zato što zatvaranje očiju može da intenzivira ostala čula. Ionako ne može da vas vidi najbolje dok se ljubite, jer ste mu preblizu, ali zato može da vas oseća ostalim čulima – da oseća vaš dodir, vaš ukus, vaš miris, da čuje kako vam se disanje ubrzava i kako vam srce kuca – i da uživa u svakom od tih osećaja. Ljudska bića čak 85% utisaka o spoljnom svetu primaju preko čula vida; kada se to čulo isključi, ostala se drastično pojačaju, kako bi to nadoknadila.

Ne verujete? Onda nikada niste probali da razmenjujete nežnosti zatvorenih očiju. Probajte – opustite se i probajte – i vrlo brzo postaće vam jasno zbog čega vaš dečko to čini i koliko mnogo na taj način uživa s vama. Uz toliko uživanja, zaista nije verovatno da mu na pamet pada bilo ko drugi.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.