Izbegavajte aroganciju

Često ste drski prema onima koji vam se ne dopadaju (pa, ionako vam se ne dopadaju, šta vas briga šta misle o vama?), a nekad čak i prema prijateljima (ako im se ne dopadate, slobodan im put). Nisu vam strani ni neprijateljski pogledi i zlurade primedbe upućene onima koji vam nisu po volji, uključujući i pripadnike suprotnog pola koji vas ne zanimaju. S takvim ponašanjem čini vam se da ste baš "kul" – mladi i perspektivni i odlično znate šta hoćete, a naročito šta nećete i šta vam se ne dopada (ne dopada vam se skoro ništa). Naravno, ako se nekome ne dopada ono što se dopada vama, taj neko nema pojma.
Prepoznajete se u ovakvom opisu? Mogli biste da malo razmislite o svom ponašanju. Jeste super biti samostalan i misliti svojom glavom, imati svoj stav i mišljenje. Ipak, biti neprijatan prema drugima, naročito kada vam ne urade ništa loše (hej, taj dečko vas je samo pogledao, a ta devojka je izjavila da joj se dopada film za koji vi mislite da je obična glupost – ima i ona pravo na svoje mišljenje i svoj ukus!), nije nimalo super, a svakako nije "kul". To je nevaspitano i arogantno.
Ma koliko arogantne osobe same sebi delovale "kul", redovno su krajnje nepopularne među iole normalnim osobama. Smatraju ih neprijatnim (što arogantni i jesu) i uobraženim (mada su arogantni češće nesigurni i uplašeni, a odbojno ponašanje im služi kao maska i zaštita). Arogantne osobe retko imaju prave prijatelje, one bliske; možda će s njima biti neko njima sličan, ili neko još nesigurniji od njih ko smatra da su oni "kul", ali iskrene prijatelje teško da će naći.
Opustite se malo. Kada poželite da zarežite nešto odbojno, ugrizite se za jezik ili za usnu, odbrojte do deset i potom pokušajte da odgovorite nešto koliko-toliko učtivo. Nasmešite se i, ako vas sagovornik stvarno "smara", pridružite se svojim prijateljima. Pokušajte s ovakvom taktikom neko vreme i otkrićete da je život mnogo lakši, jednostavniji i prijatniji kada ste ljubazni prema svima.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.