U trendu

Izgledaj i osećaj se bolje!

Da li imaš utisak da tvoje vežbanje ne daje nikakve rezultate? Možda je vreme da drugačije pristupiš čitavoj stvari. Bilo da je u pitanju aerobik ili trening snage, daćemo ti par saveta koji će ti pomoći u nameri da od svojih fizičkih aktivnosti izvučeš maksimum.

Početak

Ne bi bilo loše da na samom početku odrediš šta je, u stvari, tvoj cilj. Želiš li da smršaš ili da samo malo ojačaš mišiće? Ako želiš da izgubiš pet ili više kilograma, 75 procenata tvoje aktivnosti treba da čini aerobik. Ukoliko želiš da se samo malo „stegneš“ i ojačaš mišiće, onda neka polovinu tvog treninga čine aerobik vežbe, a ostatak vežbe snage.

Za postizanje najboljih rezultata, preporučuje se vežbanje svakog drugog dana i to u trajanju od po 40 minuta. Ako želiš da izgubiš koji ekstra kilogram, uvedi i aerobik vežbe u trajanju od po 30 minuta svakog dana vikenda. Ključ je u upornosti i izdržljivosti – nemoj lako da se predaješ! Fokusiraj se na vežbanje tri puta nedeljno i za 30 dana ćeš uvideti razliku pa će ti to pomoći da se motivišeš.

Oprema

Verovali ili ne, nošenje pogrešno odabrane obuće može da smanji efektivnost vežbi. Nabavi dobar par patika koje su tek nešto malo veće od broja koji obično nosiš – to je zbog toga što se prilikom džogiranja ili preskakanja konopca stopalo pomera pa mu je potreban ekstra prostor. Ukoliko su ti patike pretesne, može se desiti da kasnije imaš problema sa stopalima.

Najbolje je da izabereš one koje su dizajnirane tako da odgovaraju različitim aktivnostima (cross training). Ako stalno trčiš, onda se odluči za patike specijalno napravljene za trčanje.

Izbor prave odeće je takođe veoma bitan. Pamuk je najbolji zato što dozvoljava tvojoj koži da diše. Dame, ne zaboravite da prilikom fizičkih aktivnosti nosite udoban sportski grudnjak.

Voda je značajna prilikom vežbanja. Obavezno sa sobom nosi flašicu i uzimaj male gutljaje na svakih 10 do 15 minuta. Time ćeš preduprediti dve stvari – dehidraciju i grčeve.

Aerobik

Aerobik vežbe poboljšavaju rad srca i kardiovaskularnog sistema i utiču na mršavljenje. Prema mnogima, najbolja aktivnost ovog tipa jeste preskakanje konopca. Tom vežbom radiš na celom svom telu, popravljaš osećaj za koordinaciju u prostoru i možeš da je radiš bilo gde. Trčanje, brzo hodanje i vožnja bicikla su takođe sjajni za sagorevanje kalorija.

Trening snage

Podizanje tereta pomaže toniranju mišića. Ukoliko si tek početnik na ovom polju, počni sa jednostavnim vežbama za trbušne mišiće (takozvani „trbušnjaci“). Onda postepeno povećavaj težinu svog treninga. Sve što ti je potrebno za to jesu tegovi od po pet kilograma. Ukoliko su teži, radi serije sa manje ponavljanja (8 do 12) i time ćeš izgraditi mišiće.

Celovit trening

Fitnes-stručnjaci preporučuju trening čiji se početni deo sastoji od desetominutnih aerobik aktivnosti kao što su trčanje ili vožnja bicikla. Posle toga radi vežbe istezanja tri minuta kao i neke lakše vežbe za trbušne mišiće. Onda naizmenično radi sklekove i preskači konopac. Ponavljaj vežbe za trbušne mišiće, sklekove i preskakanje konopca oko 20 minuta. Na kraju dolazi opuštanje ili „cool down“ koje predviđa smirenu šetnju u trajanju od par minuta.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.