U trendu

Izlasci na filipinski način

Kada govorimo o seksu i izlascima među Filipincima, moramo imati na umu jednu važnu činjenicu – religija i porodica su veoma bitni i veoma utiču na ponašanje tinejdžera. Da bi upoznali njihove duše, pre svega treba da se malo pozabavimo geografijom. Filipini su zemlja koja ima blizu 7.000 ostrva u Pacifiku. Kultura odražava kineske, španske, muslimanske i američke uticaje. Dobar primer za prethodno tvrđenje jeste i hrana. Pirinač je glavna namirnica, ali se jedu i testenine. Španski uticaji su izraženi u korišćenju sirćeta i luka, dok je Amerika dala „svoj doprinos“ ovoj živopisnoj kulturi konzerviranom hranom koju mnogi Filipinci vole.

Dok su ostale kulture imale uticaj na hranu, to nije slučaj i sa viđenjem filipinskih tinejdžera o izlascima i seksu. Njihovo društvo podržava navedene „pojave“ tek u kasnim tinejdžerskim godinama. „Moji roditelji nisu mislili da sam spremna dok nisam napunila 16 godina,“ kaže Ani, 17, odrasla van glavnog grada, Manile. „Čak i kada sam bila dovoljno stara, bili su pažljivi. Želeli su da znaju sa kim se viđam, šta radimo, gde idemo, i najvažnije, kad se vraćam.“

Čak i kada mladi počnu da izlaze u „odgovarajućem uzrastu“ retko da će ikada imati priliku da ostanu nasamo! Njihove aktivnosti se svode na učestvovanje u grupnim događajima: školskim igrankama, utakmicama, čak i u učenju u školskoj biblioteci. Ovakve situacije nikada nisu bez nadzora i eliminišu prilike za bilo kakvu intimnost.

Pitanje seksa nailazi na različite odgovore na Filipinima. Ipak, većina Filipinaca ne odobrava seks pre braka, što je uticaj romanske katoličke crkve kojoj pripada 83% ljudi na ovim prostorima.

Za mnoge ljude na Filipinima, religija je važan element svakodnevnog života. Dobar broj dece pohađa katoličke škole. Prema Mari, 16, koja je u prvom razredu srednje katoličke škole, „Odluka da spavate sa nekim zavisi od toga u šta verujete. Seks je veoma rizičan.“

Zaštita od bolesti i neželjene trudnoće još uvek nije dovoljna. U malim gradovima prodavci znaju vašu porodicu, tako da je kupovina kondoma ili drugih formi zaštite veoma neprijatna, ako ne i nemoguća. Nažalost, ovo vodi do toga da se zaštita uopšte ne koristi.

Da bi zaplašili tinejdžere i da sprečili seksualne kontakte, roditelji i drugi članovi porodice ponekad pričaju deci horor priče o strašnim trudnoćama i upozoravaju ih da nevenčani roditelji nisu poželjni u porodici. Izgleda da porodice i crkva čine da seks među Filipincima još više bude tabu tema.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.