Iznenadite ih svojim kulinarskim umećem! (2)

Ako zatreba u bilo kom trenutku kuvanja jela, dodajte vodu. Povremeno proverite da se komadi belog mesa nisu slepili jedan za drugi; ako jesu, samo ih malo prodžarajte viljuškom.
Kad je meso dopola kuvano (povremeno ga bockajte viljuškom da to proverite; kad je napola kuvano, još uvek "pruža otpor" kad ga ubodete), ubacite šećerac u vodu. Smrznuto povrće ubacuje se u proključalu vodu bez prethodnog odmrzavanja. Ako baš hoćete, možete umesto smrznutog šećerca nabaviti nekoliko klipova kukuruza, pa ih okruniti (traje i ume da zaboli) i tako dodati mesu, samo će onda kuvanje ovog jela da traje tri sata umesto četrdesetak minuta. Ukoliko ste se malo zaneli, pa je belo meso već mekano i skuvano kad ga bocnete, nema problema – samo dodajte kukuruz i nastavite s kuvanjem, ništa se neće desiti mesu. Sve vreme kuvajte na jakoj vatri, nepoklopljeno.
Povremeno probajte jelo. Kad je kuvano (to jest i kukuruz i meso su mekani), sklonite sa vatre (Ne zaboravite da isključite ringlu!). Sačekajte da se malčice ohladi i objavite svima da je jelo gotovo.
Kukuruz smo odabrali za primer, jer se smrznuti šećerac najkraće sprema; za ostale povrćne mešavine trebaće vam nešto više vremena; izuzev toga, postupak spremanja je potpuno isti. Na pakovanjima tih mešavina često ćete zateći uputstva za upotrebu. Nažalost, jedino korisno od tih uputstava jeste to da povrće ne treba odmrzavati, nego ga staviti tako smrznuto u kipuću vodu. Ostatak uputstva je ili "spremajte kao povrće" (ne, ne šalimo se, proverite i sami ako nam ne verujete) ili, kad je "balkanska mešavina" (koja je inače predviđena za salatu, ali super funkcioniše i kao kuvano jelo) u pitanju, "stavite u proključalu vodu i kuvajte pet minuta", što možete da okačite mačku o rep, jer nema teoretske šanse da se takva mešavina skuva za to vreme (uglavnom vam treba 45 minuta). Još nešto: oprezno uz ovu mešavinu – uprljaće vam šporet crvenim.
Prijatno!

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.