Ja sam ja

Zovu vas štreberom – ili vas ne zovu uopšte, pošto ste krajnje zatvoreni i nekomunikativni. Najveći deo vremena provodite čitajući – prosto gutate knjige, ili za kompjuterom, ili baveći se nekom drugom aktivnošću koja ne podrazumeva društvo. Možda se i izgledom razlikujete od ostalih – recimo, luckastim načinom oblačenja, ili ste nasledili krupan stas i nikako, osim hirurškim putem, ne možete izgledati kao model, ili… Ukratko: niste „tipičan tinejdžer“ (ako uopšte postoji tako nešto); po ovome ili onome razlikujete se od većine. Pitate se da li je to u redu? Da li je normalno razlikovati se u toj meri? Možda ste nešto „zabrljali“; možda vam čak treba i stručna pomoć?

Odmah da vam kažemo: potpuno je u redu razlikovati se od većine, i to ne u pomodnom smislu „pronađi sebe“, „budi samo svoj“ i slično, već se zaista razlikovati, imati drugačija interesovanja i stavove od onih koje dele vaši vršnjaci (naravno, dokle god time ne ugrožavate druge – apsolutno nije u redu verovati da imate pravo da razbijete glavu svakome (ili bilo kome) ko vam se ne dopada ili vam se nečim zameri). Zamislite kako bi bio dosadan ovaj svet kada bismo svi bili isti! O čemu bismo pričali sa drugima? U čemu bi bila draž druženja kad bismo se svi slagali u ama baš svemu?

Biti znatno drugačiji od drugih može doneti neke neprijatnosti. Uvek ćete odskakati od gomile; povremeno će se sigurno naći neko ko ne trpi različitost. Neizbežno, povremeno ćete se osećati usamljeno. Ipak, ako ste iskreni u onome što jeste, ako time što jeste nikog ne povređujete, pre ili kasnije naći ćete prijatelje koji će vas baš takvog/takvu prihvatiti – baš zato što ste različiti, baš zato što je zanimljivo upoznavati što različitije ljude i razmenjivati iskustva s njima. Možda nikada nećete biti popularni – ali da li to zaista želite? Ako želite, verovatno i to možete postići; ako vas popularnost ne zanima, i to je sasvim u redu.

Kakvi god da ste, dokle god ne maltretirate druge, u redu je. Zaista. Svet je lepši, jer u njemu postojite baš vi – drugačiji od drugih.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.