U trendu

Jači pol? (1)

Kada se kaže „jači pol“, obično se misli na muškarce. Žene i devojke su slabije, osetljivije, nežnije… Poznato je da neki od onih koji se profesionalno bave dizanjem tegova mogu da podignu i više od 400 kilograma – ali samo ako su muškarci. Retke su žene iste profesije koje mogu da podignu 100 kilograma. Međutim, kao što sve devojke (a i mnogi dečaci) znaju, nije sve u sirovoj snazi. Po mnogo čemu, devojke su zapravo jače od dečaka – evo i objašnjenja! Mala napomena: svrha ovog teksta je da zabavi i pokaže neke stvari u kojima su devojke uspešnije od dečaka – nipošto da uvredi ili omalovažava dečake. Zato, uživajte!

Devojke su u govoru i verbalnom izražavanju emocija definitivno nadarenije od dečaka. Razlog za to je vrlo jednostavan – devojke imaju veći centar za govor u mozgu. Pored toga, devojke bolje razlikuju boje, jer nasledna informacija za boje potiče od H-hromozoma – devojke imaju dva takva, a muškarci jedan. Kad smo kod čula: dečacima bi bolje bilo da devojkama koje im se sviđaju prilaze samo sveže okupani, jer devojke imaju znatno razvijenije čulo mirisa, naročito u vreme ovulacije – ta osetljivost potiče od ženskog hormona estrogena.

Devojke će se ponašati skromnije i lukavije od dečaka; na jednom ispitivanju pokazalo se da su dečaci prilično precenili svoj koeficijent inteligencije, dok su devojke svoj potcenile. Još jedna ženska prednost: otpornije su na razne viruse (recimo, virus gripa) od muškaraca, jer njihov organizam proizvodi više antitela. Otkud to? Ponovo stvar genetike: informacije za imunološki sistem memorišu se na H-hromozomima.

Kao što većina sveta – i muškog i ženskog – zna, devojke veoma uživaju u maženju, više nego dečaci. To je delimično zbog tradicionalnog podizanja dece (ženska deca su obično više mažena od muške), a delimično i zbog toga što devojke imaju tanju (i samim tim osetljiviju) kožu. Pored toga, žensko telo proizvodi više oksikotina, hormona koji stvara potrebu za dodirima i nežnošću.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.