Jači pol? (2)

Kad smo kod hormona: devojke imaju jaču kosu i manje akni od dečaka – kosa im je čvršće usađena u teme, a imaju i manje testosterona, muškog hormona koji je odgovoran za proizvodnju loja (i glavni „krivac“ za bubuljice).

Ženski mozak je za deset odsto manji od muškog, ali su polovine ženskog mozga bolje povezane i bolje prokrvljene nego kod muškaraca. Zato su devojke u stanju da brže misle i povezuju stvari nego dečaci; ta bolja povezanost omogućava im i to da mogu da rade više stvari istovremeno – devojkama nije problem da istovremeno telefoniraju, gledaju televiziju i šminkaju se. Pokazalo se da čak 51% devojaka može da radi nekoliko stvari istovremeno, dok čak 66% mladića može da se koncentriše samo na jednu stvar.

Još jedna zanimljiva stvar u vezi sa ženskim mozgom: nikada nije u potpunosti isključen. Odatle potiče i ženska potreba za čestim razgovorom: stalno im kroz glavu „zujkaju“ najrazličitije ideje koje bi volele da podele sa svojom okolinom. Za razliku od devojaka, muški mozak je u stanju da se u potpunosti isključi. Još jedna posledica bolje povezanosti polovina mozga: devojke su bolje od dečaka u uočavanju detalja i „čitanju između redova“ – odatle potiče i čuvena „ženska intuicija“.

Žensko telo proizvodi hormon antistresa, tako da su devojke često u stanju da ostanu mirne i „kul“ i u veoma stresnim situacijama (recimo, prilikom ispitivanja), dok će dečaci mnogo lakše „izgubiti živce“ i iznervirati se zbog sitnice. Pitali ste se zašto se devojke stalno kikoću? Zašto su u stanju da budu znatno trpeljivije od dečaka? Razlog je sledeći: ženski mozak proizvodi više „hormona sreće“ – serotonina. To devojkama daje osećaj sreće i mnogo više strpljenja.

Sad, ko je tu zapravo jači? Naravno, imaju i dečaci prednosti nad devojkama, ali, osim kad je reč o fizičkoj snazi, zaista je teško odrediti ko je zaista „jači pol“ – ukoliko tako nešto uopšte postoji.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.