U trendu

Jedna prijateljica omalovažava drugu

Prijateljstva su često veoma lepa, ali se u njima dešavaju i ružne stvari, takve da se nekad zapitate da li je to uopšte prijateljstvo. Jedan od mogućih primera jeste kad jedna vaša drugarica pred svima ismeva i omalovažava drugu vašu drugaricu, i vi tu onda ne znate šta ćete.
Imate dve dobre drugarice, i obe su vam jako drage. U principu ste se uvek dobro slagale, a onda se desilo nešto jako ružno. Jedna od drugarica je pred svima rekla za onu drugu da joj je kosa grozna, skroz masna, i da bi trebalo da joj nabavite neki dobar šampon. To je ovu drugu drugaricu jako povredilo (uzgred, ne, nije joj bila masna kosa), a kad ste ovu prvu pitale zbog čega je to učinila, odgovorila je da je htela da ova druga pazi na svoj izgled i da vodi računa o sebi. Sad niste sigurne da li da podržite povređenu drugaricu i usprotivite se onoj prvoj – šta ako i vas tako počne da ismeva pred svima?
U takvoj situaciji dobro je zapitati se da li bi vam teže palo da vas prva drugarica možda ismeva, ili da se ova druga sigurno oseti povređeno jer je niste podržale. A dobro je i zapitati se: da je prva drugarica vas tako ismevala, da li biste želele da vas ova druga podrži. Sigurno biste to volele, zar ne? A ako bi prva onda napala drugu, vi biste tu drugu podržale kao što je ona podržala vas.
Da ne bude zabune, ništa od navedenog ne znači da vi sad odmah treba da otrčite i posvađate se s prvom drugaricom, ili da je što pre ismejete i izvređate pred svima. Nema potrebe za tim. Umesto toga, razgovarajte s njom, i recite joj da smatrate da takvo ponašanje nije u redu, da drugarice jedna drugu treba da podržavaju – ako već hoće da druga drugarica vodi računa o svom izgledu, to može da joj kaže nasamo, ne da je vređa pred svima.
Možete i da se dogovorite da sve tri zajedno razgovarate, da vam druga drugarica kaže kako se oseća, da vi njoj kažete kako se vi osećate, i da se onda dogovorite da nadalje uvek podržavate jedna drugu, a primedbe i predloge da saopštavate nasamo. Ako vam je prva drugarica zaista drugarica, trebalo bi da se složi s tim.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.