Joj, prijemni za faks!

Došlo je i to vreme – poslednja godina srednje škole. Planirate upis na fakultet i nekako ste sve više u frci. Svi vas pitaju šta ćete upisati, daju vam savete, vaše školske obaveze nisu ništa manje nego što su bile ranije, a znate da uz sve te obaveze treba da spremite i prijemni. U blagoj ste panici: kako sve postići?
Za početak: bez panike! Svake godine priličan broj ljudi upiše fakultet i zaista nije verovatno da su svi oni genijalci niti da svi idu "preko veze". Dakle, uz nešto dobre organizacije i dosta rada moguće je upisati željeni faks. "Fora" je u tome da ne paničite i da počnete da spremate prijemni na vreme.
Naravno, potrebne su vam i dobre ocene iz srednje škole. Zato je dobra ideja da ne učite kampanjski, već redovno kako biste postigli što bolji uspeh u školi. Pored toga što ćete se osećati sigurnije u svoje znanje ako redovno učite, pa ćete se tako i manje nervirati, jedino uz redovno učenje će vam uspevati i da svakog dana odvojite nešto vremena za spremanje prijemnog. Moguće je da vam je dosad išlo sasvim dobro i uz kampanjsko učenje, ali ono u periodima kad se spremate za odgovaranje ili kontrolni prosto proguta sve vreme koje imate na raspolaganju, a onda vam za spremanje prijemnog ne ostane ni vremena ni energije.
Što se samog spremanja prijemnog ispita tiče, trebalo bi da s tim počnete odmah (ukoliko već niste). Ako još uvek niste odlučili koji fakultet želite da upišete, krajnje je vreme da se opredelite i da odmah nabavite potrebnu literaturu. Onda – knjigu u šake!
U principu, na svakom fakultetu postoje konsultacije, na koje bi bilo korisno da odete kako biste što preciznije znali šta će se od vas zahtevati na prijemnom ispitu. Ipak, prijemni bi trebalo da počnete da spremate pre prvog odlaska na konsultacije, jer se one na nekim fakultetima drže relativno kasno (recimo, u maju), a tada vam i neće ostati baš puno vremena za pripremu.
Postoje i razni časovi koji su usmereni na pripremu prijemnog ispita. Ne bi bilo loše da se raspitate za njih, kao i to koji od tih časova su najbolji i najefikasniji za ono što je vama potrebno – svaka pomoć je dobrodošla, naročito ako želite da se upišete na neki od popularnijih fakulteta.
Najveći posao oko pripreme ipak je na vama. Nemojte odlagati pripremu za prijemni na mesec dana pre samog prijemnog, jer ćete tada učiti na brzinu, bićete u panici, pa će i šanse da "kiksnete" zbog stresa i premora biti znatno veće. Biće vam lakše ako odvojite izvesno vreme svakog dana za učenje potrebnog gradiva; ne preterujte s tim vremenom, jer ako sebi "zacrtate" da svakog dana po četiri sata učite za prijemni, uz sve ostale obaveze koje imate zaista nije verovatno da ćete se pridržavati tog plana.
Dakle, bez panike, počnite sa spremanjem odmah, pa bi bez velike frke trebalo da spremite prijemni na vreme. Srećno!

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.