Joj, proteza!

Ume da bude priličan šok kada odete zubaru i saznate da ćete morati da nosite fiksnu protezu. Godinu, godinu i po dana, možda dve, možda i dve i po… Ta proteza je zaista fiksna, kao što joj i ime kaže: nema skidanja ni danju ni noću, dok vam je nakon tih godinu do dve ne skine sam zubar. A vi ste već u pubertetu, nesigurni zbog svog izgleda koji se stalno menja, možda vas i matura čeka, a ne želite da se na maturskoj večeri pojavite s „čeličnim osmehom“… Koji užas! Šta učiniti?

Najbolje je da se pomirite s tim da ćete morati da nosite protezu. Zdravlje vaših zuba i vilice je ipak veoma bitna stvar i s time se ne treba igrati. Šta ako vam se u školi budu smejali? To nije naročito verovatno. Nekada, dok su takve proteze još uvek bile retkost, onima koji su ih nosili neka deca su se smejala, neka su zapitkivala: „A šta ti je to?“, ali ta vremena su prošlost. Danas fiksna proteza nije nikakva retkost i ako malo pogledate oko sebe, skoro je sigurno da ćete videti da uopšte niste jedini koji je nose.

Da li bi takva proteza odbila nekog slatkog momka od vas? Ne, osim ako ili nema pojma o nekim sasvim normalnim stvarima (pa mu treba objasniti da je fiksna proteza najnormalnija stvar na svetu i da je mnogi nose ranije ili kasnije), ili je od onih kojima se ne biste dopali zato što, recimo, nemate plavu kosu – a takav vam nije potreban. A da li fiksna proteza smeta prilikom ljubljenja? Ne, možete sasvim normalno da se ljubite – ako vam dečko ili devojka toliko jako pritisnu usne o protezu da vas to zaboli, podjednako bi vas zabolelo i da su vam usne pritisnute o zube; nije baš neka verovatnoća ni da će se oni povrediti ljubeći vas.

To nije sve. Fiksna proteza zaista radi svoj posao. Kada vam je skinu, vaš osmeh će biti prelep i blistavo beo. S takvim osmehom i pravilno raspoređenim i zdravim zubima moći ćete da nastavite dalje i znaćete da je nošenje proteze bilo vredno truda.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.