Rast grudi u toku menstruacije

Menstruaciju većina devojaka vidi kao gnjavažu. Jeste, neke je shvataju i kao znak da polako postaju žene, ali, iskreno, kada sa 12-13 (ili osam!) godina počnete da krvarite svakog meseca (plus vas još i boli stomak, osećate se kilavo i pospano, možda vas i grudi bole…), ne razmišljate baš puno o tome šta postajete. Samo posmatrate sve te neobične promene koje se maltene iz dana u dan dešavaju na vašem telu. Jedna stvar koju neke devojke primete jeste kao da im grudi brže rastu u toku menstruacije. Neke njihove drugarice na sebi ne primećuju sličnu pojavu i onda se i kod jednih i kod drugih javi pitanje koja od te dve varijante je normalna ili bolja, ili je i jedno i drugo normalno… Stvarno, kad vam se telo svaki čas menja, to ume da bude zbunjujuće, čak i malo zastrašujuće.

Što se rasta grudi u toku menstruacije tiče, stvari stoje ovako. Ako su grudi počele da vam rastu, rastu vam stalno, bez obzira na to da li u tom trenutku imate menstruaciju ili ne. Ne rastu ništa brže u toku menstruacije nego u toku ostatka meseca.

Međutim, primetili ste da vam u toku menstruacije grudi naglo postanu veće! Svojim očima ste videle, ne priviđa vam se! Ne priviđa vam se, naravno – ali tu se ne radi o rastu grudi. Nekim devojkama grudi nateknu u toku menstruacije, pa onda izgleda kao da brže rastu tokom „onih dana“, ali se nakon menstruacije vrate na staru veličinu.

Još jedno pitanje, onda – da li je normalno da grudi nateknu u toku menstruacije ili je to znak nekakvog poremećaja? Normalno je da nateknu, ali je podjednako normalno i da ne nateknu. Ne prolazi svakoj devojci menstruacija isto (neke boli stomak i teže se kreću, neke praktično ništa od menstruacije i ne osete i kreću se kao i svih ostalih dana, nekim devojkama nateknu grudi, nekima stomak, nekima ne natekne ništa, neke dobiju neprijatan zadah iz usta tokom tih dana, neke postanu mrzovoljne, a nekima se raspoloženje uopšte ne promeni…). Sve su ove pojave (ili njihov izostanak) normalne tokom menstruacije. Jedino ako vam nešto baš pravi probleme, kao jaki grčevi u stomaku, treba potražiti lekarsku pomoć.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.