Kad devojka prisiljava momka na seks

Kad se priča o prisiljavanju nekoga na seks (govorimo o psihološkom pritisku, a ne o fizičkom nasilju), najčešće je reč o tome da dečko nagovara na vođenje ljubavi devojku koja to ne želi. Znatno se ređe pominju obrnute situacije – kada je devojka ta koja dečka nagovara na seks, a on to ne želi.
Onima koji veruju u stereotipe o muškarcima koji bi hteli seks, uvek i sa svima, može se učiniti neverovatnim, ali je činjenica da ni momci nisu mašine za seks. I oni mogu da se ne osećaju spremno, ili da ne budu raspoloženi, ili da s nekom devojkom jednostavno ne žele to da urade. A ima devojaka koje to ne žele da prihvate i onda dečak „nagrabusi“. Devojka se podsmeva momku, ruga mu se, govori mu sve i svašta, omalovažava ga, moguće je i da raskine s njim – i onda, neretko, unaokolo priča kako je on nikakav, kako je šonja, da uopšte nije muško. Da li je neophodno reći da takvo ponašanje devojaka nije u redu? I da posle toga obično usledi zavitlavanje sirotog momka od strane svakog ko je čuo da je imao priliku za seks i odbio ga?
I momci se osećaju nesigurno, baš kao i devojke. A jedna od stvari zbog kojih se osećaju najnesigurnije jeste njihova muškost, muževnost, i kada su na opisani način napadnuti, osete se jako loše. Neretko, toliko loše da poveruju da im je bolje da se drže uobičajenih stereotipa o muškarcima koji bi imali seks svaki put kad im se pruži ikakva prilika – tako, valjda, niko neće dovesti u sumnju njihovu muškost.
Za devojke: molimo vas, ne ponašajte se na opisan način. I momci, baš kao i devojke, imaju pravo da odbiju seks koji ne žele, i to ih ne čini ništa lošijim. Ako je dečko koji devojku na bilo koji način (fizički, psihički, emotivno) tera na neželjeni seks „muška svinja“, kakva je onda devojka koja to radi momku?
Za momke: ne nasedajte na priče da vaša muškost i muževnost zavise od toga s koliko ste riba bili i koliko ste seksa imali. Svako ima pravo da seks jednostavno ne želi iz ma kog razloga – a znatno je muževniji onaj ko ne dozvoljava da ga prisile na nešto što ne želi, nego onaj ko podleže pritisku da se ponaša po nekakvom klišeu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.