Kad dobijete ukradeno

Imate dobrog druga ili drugaricu. Volite ih, super su kao prijatelji. Samo, nekad se malo čudno ponašaju; skloni su izvesnom tipu, pa, avantura, koje vam se baš i ne dopadaju. Da budemo precizniji: misle da je baš „kul“ i zabavno povremeno nešto ukrasti. Neće to biti ništa iz nečije kuće; ali, može da bude čokoladica ili žvake iz radnje, ili komad odeće iz butika, ili… Nešto iz neke radnje, u svakom slučaju. Možda su pokušali i vas da nagovore da im se pridružite u „avanturi“; možda nisu. Tek, poklonili su vam nešto od onoga što su ukrali (slatkiš, majicu…). I sad niste sigurni šta s tim da radite.

Ne želite da nosite ukradeno, a niste baš ni pri apetitu kad znate da je ta čokoladica (kakve inače baš volite) ukradena. Nije ni da planirate da odmah sve nekom prijavljujete – a opet, sad kad su drug ili drugarica počeli da vam poklanjaju ukradeno, osećate se prilično nesigurno. Ne želite da vaš prijatelj ima probleme, ali ne želite ni da ih imate vi – a svakako ćete ih imati, i to ne baš malo, ako vaša majka vidi tu ukradenu majicu. Ona odlično zna šta imate od garderobe, pa ćete ili morati da je slažete da ste to pozajmili od nekog, ili da je neko to zaboravio kod vas – ili ćete „cinkariti“ prijateljicu, a to vam se nimalo ne dopada. Zbunjeni ste i prilično nesigurni šta da radite. To vam je inače dobra prijateljica i ne želite da se odreknete druženja s njom, ali ne želite ni sebi da natovarite probleme.

Za početak, vratite prijatelju (prijateljici) to što su vam dali i recite im da ne želite ništa što je ukradeno kod sebe. Nije dobra ideja da im „popujete“ (da li vi ikada slušate one koji „popuju“ vama?). Možda će i sami, kad im vratite ukradenu stvar koju su vam poklonili, shvatiti koliko se nelagodno osećate zbog svega što se dešava; možda će shvatiti i da to što rade nije ni „kul“ ni zabavno, već krivično delo zbog koga mogu imati mnoge neprijatnosti. Ako shvate, super! Ukoliko ne, možete pokušati da iskreno porazgovarate s njima (da ponovimo: bez „popovanja!“) i da im kažete šta mislite o krađi kao takvoj. Nemojte biti preoštri; skoro svako je, u ovom ili onom trenutku, bar nešto ukrao (da, tu spada i šljiva sa tuđeg drveta). Ipak, budite jasni.

Ni posle razgovora s vama nisu prestali s „avanturama“? Pa, tu onda ne možete mnogo toga. Osim ako planirate da ih prijavite nekom, jedino vam još ostaje da odlučite da li ćete nastaviti da se družite s njima, ili ne. A taj izbor je zaista samo vaš.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.