Kad majka provrišti zbog neurađenog domaćeg

Kad imate naporan dan u školi, a kasnije istog dana i vežbate sa svojom grupom, ili idete na trening, na časove ovog ili onog jezika, u muzičku školu, zbog raznoraznih obaveza stignete kući predveče, pojedete nešto, sednete da se malo izduvate, krajnje je iritirajuće ako vam majka provrišti da još niste ni počeli da radite domaći, a već je toliko sati.
Ovo nije tekst o problemima s lošom organizacijom. U ovom slučaju vaše vreme je dobro organizovano, samo ste uključeni u mnogo aktivnosti, pa učenje i domaći dospevaju na red uveče. Još kad bi vaša majka to razumela… Srećom, to i nije tako teško postići. Sve što je potrebno je malo razumevanja i komunikacije.
Za početak, nije loše ako možete da razumete zbog čega se vaša majka toliko ljuti. Već je devet, a vi još niste počeli s domaćim, pa šta? Uradićete ga, samo malo da se odmorite, ceo dan vam je bio naporan. I nije tako svaki dan, ali pojedinih dana u nedelji bude ovako, zar se majka nije već navikla? Zar je toliko velika frka oko jednog domaćeg? Stvar je u tome što za vašu majku to nije samo jedan domaći.
Majka obično ima mnogo obaveza. Prvi je posao. Pa onda treba doći kući i pobrinuti se da svi budu nahranjeni, a kuća u razumnoj meri čista, uključujući i to da svi imaju dovoljno čiste i opeglane odeće. Sudove treba oprati, đubre izbaciti, pobrinuti se i za ličnu higijenu, ako ima manje dece, i njih treba okupati… U devet-deset uveče, majka je već prilično iscrpljena. Želi da se opusti i da spava, ali mnogim ženama je teško da zaspe ako postoje neke bitne obaveze koje nisu obavljene – kao što je pobrinuti se da sva deca (u njih računa i vas) završe domaće zadatke.
Plus, uzmite u obzir to da roditelji obično sagledavaju veću sliku. Neurađen domaći zadatak za njih nije uvek samo to, već i mogućnost da dobijete lošu ocenu. Loše ocene mogu da znače da nećete upisati dobru školu ili dobar fakultet, i da će utoliko cela vaša budućnost, ceo vaš život, biti lošiji. A oni vam to nikako ne žele – žele da vaš život bude super, da vi budete srećni i uspešni.
U redu, ali kako rešiti aktuelni problem s majkom koja se razvikala? Kad se smiri, pričati s njom – ili, mnogo bolje, sprečiti da do takve vrste sukoba uopšte dođe. Kako? Redovnom komunikacijom, tako što će vaša majka znati o vašim planovima i o tome kako organizujete svoje vreme. Ako vaša majka zna da su vam tim-i-tim danima obaveze takve da ste zaključili da vam je najbolje da se baš u to vreme pozabavite školskim obavezama, ako zna da je to nešto što vama odgovara, a ne znak da ćete propasti (i to njenom krivicom, jer nije na vreme vodila računa da do toga ne dođe), osećaće se mirnije. Ona samo želi da zna da je sve pod kontrolom i da ste vi dobro, da ne srljate u propast. Uverite je da je tako i ne bi trebalo da bude problema.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.